MONUMENTALNE GRAFIKE: Paralelne izložbe profesora Dimitrija Pecića u galerijama FLU i ULUS-a

M.A.K.

10. 09. 2024. u 16:30

RUČNO štampane na kineskom papiru, monumentalne grafike Dimitrija Pecića, od večeras u 19 časova, paralelno će se naći na postavci u Galeriji FLU i Galeriji ULUS-a. Izložbu "Čekajući na let" čini ukupno dvadeset drvoreza ovog redovnog profesora Fakulteta likovnih umetnosti i prorektora Univerziteta umetnosti.

МОНУМЕНТАЛНЕ ГРАФИКЕ: Паралелне изложбе професора Димитрија Пецића у галеријама ФЛУ и УЛУС-а

Foto promo

Radovi su nastali poslednjih pet godina, kao utisci sa čestog putovanja avionom, a kako bi se omogućio bolji uvid u proces izrade drvoreza, biće izložen i veći broj matrica od šper-ploče.

Ova serija drvoreza, ističe umetnik se zasniva se na nizu kadrova urbanog pejzaža, koje odlikuju male promene u okviru kompozicije i kolorita:

- Pažnju su mi privlačila uobičajena dešavanja na pisti - kretanje neobičnih vozila, utovar prtljaga ili položaj udaljenih aviona. Ti prizori su mi postepeno postajali sve interesantniji, te sam počeo da pravim crteže u malim blokovima, na licu mesta. Na osnovu tih zabeleški kasnije sam nastavio sa radom na crtežima a potom i drvorezima većeg formata- zaključuje Pecić koji je i gostujući profesor Akademije lepih umetnosti u Si`anu u Kini.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIŠTA OD TREĆE FAZE: KK Partizan završio sa prodajom sezonskih karata