"MEKŠANJE" OTVARA BITEF: Najavljeno pedeset osmo izdanje pozorišnog festivala, od 25.septembra do 4.oktobra, u Beogradu

V.V.S.

06. 09. 2024. u 12:51

NEMAČKOM predstavom "Meškanje" počeće 25. septembra na sceni "Madlenijanuma" pedeset osmo festivalsko izdanje Bitefa, a narednih dana beogradska publika imaće priliku da vidi ostvarenja umetnika iz Francuske, Slovenije, Hrvatske, Švajcarske, Bolivije, Belgije, Holandije i Brazila. Pod sloganom "Lepota (ne)će spasiti svet", deset predstava nadmetaće se za neku od nagrada, a jedna od atrakcija je i "premijerno" pojavljivanje Komedi franseza na festivalu u njegovih gotovo šest decenija postojanja.

МЕКШАЊЕ ОТВАРА БИТЕФ: Најављено педесет осмо издање позоришног фестивала, од 25.септембра до 4.октобра, у Београду

foto Jubal Batisti, Dance on

- Gete institut podržava ovaj renomirani pozorišni festival od samog osnivanja. Saradnja se ostvaruje na naše ogromno zadovostvo, a sada dovodimo u Beograd plesnu predstavu "Mekšanje", u produkciji ansambla "Dens on" iz Berlina i koreografiji Hristosa Papadopulosa - istakao Kristof Feldhus, direktor Gete instituta. - U predstavi nastupa jedanaest plesačica i plesača koji su stariji od 40 godina. Komad svesno otvara pitanje šta znači sazrevati kao umetnik, na koji način se telo menja, kakve to promene unosi u nastup, kao i na koji način se menja držanje ili stav tela - kako u direktnom, tako i u prenesenom značenju. "Mekšanje", takođe, postavlja pitanje da li i sam umetnik sa godinama "mekša".

Kako je najavio Miloš Latinović, direktor Bitef teatra, posle nemačkog ostvarenja sledi predstava "Hekuba, ne Hekuba" Komedi franseza, slavnog teatra koji prvi put dolazi na naš festival.

foto T. Drobnjak

- Reč je o izuzetnom gostovanju i ispunjenju jedne od velikih želja Mire Trailović. I, eto, u godini njenog jubileja (sto godina od rođenja) najzad je ovaj teatar na našem festivalu - kaže Nikita Milivojević, umetnički direktor Bitefa. - Ali, nije to i prvi put da dolaze u Srbiju kao što smo mislili, jer smo u međuvremenu malo istraživali i otkrili da je Komedi fransez gostovao u Srbiji davne 1936. godine! Bio je to dodatni, "bitefovski" motiv da saznamo nešto više, a na kraju smo otkrili da je reč o njihovoj turneji po centralnoistočnoj Evropi i gostovanjima u Poljskoj, Čehoslovačkoj i Jugoslaviji. Jasno je zašto je te 1936. ova tura bila izuzetno značajna, a našli smo i plakat. Na sceni Narodnog pozorišta igrali su dve predstave 15. marta: "S ljubavlju se ne šali" i "Velika deca".

Ataše za kulturu u Francuskom institutu, Karolin Sota, podsetila je da se ove godine obeležava pedeset godina saradnje Instituta i Bitefa:

- Komedi fransez osnovana je 1680. godine i najstarija je pozorišna kuća u Francuskoj, na čijim je daskama preminuo Molijer... Poklon za jubilarnu godinu naše saradnje je predstava "Hekuba, ne Hekuba". A Tijago Rodrigeš, reditelj ove predstave i direktor festivala u Avinjonu, na jedinstven način ugrađuje čuvenu Euripidovu tragediju "Hekuba", u čijem središtu se nalazi savremeni svet. Za nas u Francuskom institutu regionalna turneja ove predstave je izuzetno važna jer će posle Beograda biti izvedena i pred publikom u Ljubljani, Bukureštu i Instanbulu.

foto Christophe Raynaud de Lage

"Hekuba, ne Hekuba"

I ove godine Bitef računa na podršku Delegacije EU u Srbiju, uz čiju pomoć su uspeli da dovedu neke od najzanimljivih produkcija. O tome je govori Plamena Halačeva, zamenica šefa Delegacije EU i Srbiji:

- Delegacija već gotovo deceniju podržava festival i nove pozorišne tendencije, kao mesto susreta vrhunskih umetnika. Bitef opstaje i raste uprkos svim izazovima sa kojima se suočava kulturna scena. EU će nastaviti da podržava umetničku scenu Srbije. Juče smo otvorili Evropsku kuću u srcu Beograda, na raskrsnici Kneza Mihaila i Zmaj Jovine ulice, kao još jedno mesto našeg susreta. Ovde ćemo održati i Evvropski filmski festival kao i "Evropsku nedelju mogućnosti" na kojoj ćemo detaljnije izneti sve programe iz oblasti kulture koju EU nudi građanima Srbije.

Do 4. oktobra beogradska publika gledaće i "Seksualno vaspitanje II: Borba" (Slovenija), "Pravićemo nešto o ratu, rodu i slobodi, zvaće se: Šta bi rekla Čelsi Meni" (Srbija), "Budućnost"(Srbija i Slovenija), This is my truth, tell me yours(Hrvatska - Slovenija), "Pukotina" (Slovenija), "Palmasola - zatvorsko selo" (Švajcarska - Bolivija), "Antigona u Amazonu" (Belgija), "Trilogija snaga kučke - I poglavlje: nevesta i laku noć, Pepeljugo" (Brazil - Holandija).

Dva priznanja

MEĐUNARODNIM žirijem predsedavaće rediteljka, koreografkinja i autorka Marin Man, a članovi su glumice Jelena Stupljanin i Tihana Lazović, dramaturg i pisac Dimitrije Kokanov, kao i novinarka i kritičarka Nataša Tripni. Oni će odlučivati o tome koja će od deset predstava iz glavnog programa dobiti neku od nagrada festivala - Gran-pri "Mira Trailović" i Specijalnu nagradu "Jovan Ćirilov".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (0)

TAKVI LJUDI SU RETKI: Ceca pozajmila pare Đorđu Davidu posle saobraćajne nesreće u Severnoj Makedoniji