MIRČA KARTARESKU LAUREAT U IRSKOJ: Dablinska književna nagrada za autora i prevodioca

V.C.S.

28. 08. 2024. u 16:32

Rumunski autor Mirča Kartaresku osvojio je Dablinsku književnu nagradu za roman "Solenoid". Nagradu dobio zajedno sa američkim prevodilacem Šonom Koterom.

МИРЧА КАРТАРЕСКУ ЛАУРЕАТ У ИРСКОЈ: Даблинска књижевна награда за аутора и преводиоца

Foto: Glif.rs

"Solenoid" je proglašen pobedničkim naslovom na Međunarodnom festivalu književnosti u Dablinu, a Kartareskuu je dodeljena novčana nagarada od 75.000 evra, dok Koteru pripada 25.000 evra.

- Roman "Solenoid" je naizmenično divlje inventivan, filozofski i lirski, sa odlomcima velike lepote; to je delo jednog od glavnih evropskih pisaca koji je još uvek relativno malo poznat čitaocima na engleskom jeziku - rekli su članovi žirija.

A Kartaresku je izjavio:

- Osvajanje Dablinske književne nagrade je velika čast za mene i jedno od najznačajnijih dostignuća u mojoj celokupnoj književnoj karijeri.

Koter je izrazio zadovoljstvo zato što ova nagrada nagrađuje prevodioce zajedno sa autorima, što je, kako je dodao, neuobičajeno ali i neophodno:

- Čast mi je da budem prepoznat uz tako velikog autora kao što je Mirča, iz tako velike književnosti kao što je rumunska. Nosim u srcu zajednicu rumunskih prevodilaca, kao i sve one koji prevode manje svetske književnosti.

Nagrada, koju sponzoriše Gradsko veće Dablina, otvorena je za romane objavljene na engleskom ili prevedene na engleski. "Solenoid" je prvi roman preveden sa rumunskog koji je osvojio ovu nagradu od njenog osnivanja 1996. godine.

Knjige za nagradu nominuju javne biblioteke širom sveta, a ove godine je dugu listu od 70 naslova nominovlo 80 biblioteka iz 35 zemalja.

Romani Mirče Kartareskua "Zaslepljenost" (1. deo) i "Nostalgija" na srpskom su objavljeni u izdanju "Kontrast izdavaštva". Druga dva toma "Zaslepljenosti" izaći će pred nastupajući Beogradski sajam knjiga, u oktobru.

Mirča Kartaresku je rođen u Bukureštu 1956. Spisateljsku karijeru je započeo kao pesnik 1978, da bi ubrzo, zahvaljujući svojim zbirkama poezije, bio prepoznat kao vodeća književna figura svoje generacije. Pošto je diplomirao rumunski jezik i književnost, radio je kao nastavnik, da bi kasnije postao lektor na odeljenju za rumunsku književnu istoriju, a danas je profesor na bukureštanskom Univerzitetu. Dobitnik je više rumunskih i internacionalnih književnih nagrada, a preveden je na skoro sve evropske jezike.


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PRVI PUT U ISTORIJI SE OVO DEŠAVA U FIRMAMA: Situacija koju niko u Srbiji ni svetu nije očekivao