U SLAVU MOKRANJCA: Od 14. do 20. septembra u Negotinu 58. „Mokranjčevi dani“

S. M. JOVANOVIĆ

28. 08. 2024. u 15:12

DOM kulture „Stevan Mokranjac“ objavio program ovogodišnjih negotinskih muzičkih svečanosti, 58. festivala „Mokranjčevi dani“, koji će u Negotinu biti održani od 14. do 20. septembra. Besednik Festivala čuveni srpski operski pevač Željko Lučić. Tokom sedam dana brojni koncerti, izložbe, promocije, tradicionalna tribina i seminar za dirigente.

У СЛАВУ МОКРАЊЦА: Од 14. до 20. септембра у Неготину 58. „Мокрањчеви дани“

Foto: S.M.Jovanović

Slavni bariton svetskog glasa Željko Lučić, umetnički direktor Opere Narodnog pozorišta u Beogradu, besednik je 58. „Mokranjčevih dana“ koji će u Negotinu biti održani od 14. do 20. septembra. Lučić će se festivalskoj publici predstaviti i koncertom operskih arija 15. septembra. 

Prvog festivalskog dana, tradicionalno, biće održano Natpevavanje horova, na kojem će se za Statuetu Stevana Mokranjca nadmetati Hor  „Zima“ iz Bara (Crna Gora), Hor „Attendite“ Kulturnog centra iz Kikinde, Hor mladih „Radojica Milosavljević Ica“ iz Niša i Negotinsko pevačko društvo.

-Ostali smo dosledni programskoj koncepciji festivala jer je i misija Festivala da afirmišemo ne samo opus Stevana Mokranjca nego i srpsko i stvaralaštvo uopšte – kaže Danijela Marković, direktorka Doma kulture „Stevan Mokranjac“.

Foto: S.M.Jovanović

Danijela Marković, direktor Doma kulture "Stevan Mokranjac"

Festivalska publika biće tako u prilici da uživa u koncertu „Flautino Lola klasika“ i Ljubiše Jovanovića (16.09), opereti Vere Milanković „Iza operskih kulisa“ (17.09) , komadu sa pevanjem „Koštana“ (18.09),  nastupima Dečjeg operskog studija novosadskog SNP (16.09) i „Gudača Svetog Đorđa“ (19.09).

-Na srpskoj muzičkoj sceni punih 85 godina nije izvođena opereta, pa nas raduje što se kompozitorka Vera Milanković posle dužeg niza godina posvetila jednom zaboravljenom muzičkom obliku, opereti, koju ćemo sada imati na sceni „Mokranjčevih dana“. Izdvojila bih i čuvenu „Koštanu“  čuvenog Bore Stankovića, premijerno izvedenu 11. marta na Dan Narodnog pozorišta u Nišu, kojom smo obojili festival srpskim jugom, što smatram da je dobro, prosto da malo odemo i u druge krajeve naše zemlje- dodaje Danijela Marković.

Muzički sladokusci uživaće u nastupu Niškog simfonijskog orkestra kojim će 20. septembra biti završeni 58. „Mokranjčevi dani“.

U pratećem delu programa publika će biti u prilici da pogleda izložbu skulptura i crteža „Basne o Kušlji“ negotinskog vajara Nedima Hadžiahmetovića Mafe (14.09), dela nastalih na ovogodišnjoj 26. likovnoj koloniji “Eho muzike” (16.09), programu „Niti tradicije“ u Mokranju, selu porekla Mokranjčeve porodice (15.09), promociji „Antologija srpske horske muzike“ (18.09), a svakodnevno na gradskom trgu i u programima „Klasika u 11“.

-Izdvojila bih i izložbu i promociju publikacije „Muzejska dokumentacija festivala Mokranjčevi dani“ Ivice Trajkovića, dokumentariste savetnika Muzeja Krajine 17. septembra jer je značajna ne samo zbog našeg Festivala i Negotina već i zbog toga što svedoči o radu na očuvanju sećanja na Mokranjca i negovanja njegove zaostavštine – dodaje direktorka negotinskog Doma kulture.

Tradicionalno biće održana i tribina festivala, pa će o Mokranjcu u kritičarskoj vizuri nekad i sad 18. septembra govoriti dr Dina Vojvodić - Nikolić,  docent na Fakultetu umetnosti u Kosovskoj Mitrovici. Negotin će i ove godine ugostiti eminentne učesnike na seminaru “Dirigentsko hodočašće” 14. i 15. septembra. Predavači su dr Tamara Adamov Petijević, dirigent i Verica Pejić, operski pevač i dirigent.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

CURE DETALJI TRAMPOVOG MIROVNOG PLANA: Ukrajina zadržava suverenitet, formira se demilitarizovana zona?