KIRIJU PLAĆA - HUMANITARNA AKCIJA: Umetnička galerija "Stara kapetanija" prinuđena da prodaje dela iz fundusa da bi izmirila obaveze

M.Kralj

17. 08. 2024. u 06:45

SLEDEĆE godine "Stara kapetanija", koju je Društvo likovnih i primenjenih umetnika Zemuna osnovalo kao jedinu galeriju gradskog tipa u ovom delu Beograda, trebalo bi da proslavi 40 godina kontinuiranog rada. Pod uslovom da do tada imaju novca da plaćaju komunalije!

КИРИЈУ ПЛАЋА - ХУМАНИТАРНА АКЦИЈА: Уметничка галерија Стара капетанија принуђена да продаје дела из фундуса да би измирила обавезе

Foto Z. Jovanović

- Bilo bi šteta da se sada, posle toliko uspešnih izlagačkih godina, posustane - kaže, za "Novosti", istoričarka umetnosti Sonja Beljić, kustos galerije, objašnjavajući zašto su posle toliko decenija trajanja pozvali publiku da kupovinom radova iz njihovog fundusa pomognu da opstane ovaj izlagački prostor. - Naš fokus je oduvek bio na izlaganju i predstavljanju umetnika, mi nismo prodajna galerija, ali smo sada bili primorani da organizujemo jednu takvu izložbu.

A u pozivu na humanitarnu postavku, koja će na Zemunskom keju broj 8 trajati do kraja ovog meseca, između ostalog piše: "Umetnička galerija 'Stara kapetanija' je do sada organizovala niz humanitarnih događaja za pomoć drugima, sada pomoć treba nama - da platimo zakupninu, struju i vodu. Naši izlagači su nam proteklih decenija ostavljali po jedan rad, čijom prodajom sada možemo rešiti hitne probleme."

Foto privatna arhiva

Sonja Beljić

A kako za naš list objašnjava kustos galerije, zahvaljujući delu novca koji su imali od prošle godine, ali i prihodu koji su već ostvarili od humanitarne akcije, uspeli su da izmire režije za ovaj mesec:

- Najveći strah nam je bio da nećemo izmiriti kiriju, jer ukoliko dva meseca budemo dugovali zakupninu, dobićemo otkaz - objašnjava sagovornica, napominjući da je vlasništvo ovog za kulturu Zemuna, ali i Beograda, kultnog prostora, sa Opštine prešlo na Grad, pa iako ga "Poslovni prostor" galeriji izdaje po povlašćenim uslovima, i za tu rentu prihodi moraju da budu stabilni. - Verujemo da ćemo posle ove akcije imati dovoljno da izmirimo troškove i za sledeći mesec.

Foto privatna arhiva

Deo postavke sa koje se prodaju radovi

Inače, posle promene vlasništva nad ovim prostorom na popularnom šetalištu, galerija nema svoje brojilo, već "pozajmljuje" električnu energiju od susednog restorana, pa struju plaćaju kao da su kuhinja. Iz Opštine Zemun su im izašli u susret i založili se da im se brojilo vrati, ali na njega još čekaju.

Gori pod nogama

Foto privatna arhiva

Tatjana Trajković
 

KAKO predsednica Društva likovnih i primenjenih umetnika Zemuna Tatjana Trajković objašnjava za naš list, Opština podržava "Staru kapetaniju" i zainteresovana je za njen rad i opstanak. Zahvaljujući projektu "Art zona Zemun", uspeli su finasijski da "izguraju" prošlu godinu, ali ove godine Grad za tu namenu nije prebacio sredstva, kao što ih nisu dobile ni mnoge druge manifestacije i kulturne institucije.

- Nama je gorelo pod nogama, zbog obaveza koje imamo, pa smo se odlučili za humanitarnu akciju. Grad će možda kasnije i da prebaci novac, ali mi nismo smeli da čekamo - zaključuje Trajkovićeva.

U ovu iznuđenu poziciju Umetnička galerija "Stara kapetanija" došla je i zato što su sticajem okolnosti "zakazali" izvori iz kojih obezbeđuju podršku za svoj rad. Naime, Opština Zemun finasira manifestaciju "Art zona Zemun", ali im novac od toga nije još pristigao, jer Grad nije prebacio sredstva. S druge strane, za svoje projekte konkurisali su redovno kod gradskog Sekretarijata za kulturu, međutim, ove godine konkursa nije bilo.

- Mnogi umetnici su nam se javili i ponudili radove, ali smo za početak odlučili da na prodaju stavimo ono što već imamo - kaže Sonja Beljić, uz zahvalnost svima koji su ponudili pomoć.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

METEOROLOZI NAJAVLJUJU KATASTROFU ZA EVROPU: Stiže olujni ćelijski oblak koji upija kišu - ovde moguća čak tri metra snega