IŠAO HUMOROM NA IZAZOVE ŽIVOTA: Vek od rođenja Efraima Kišona

D.B.M.

23. 08. 2024. u 06:00

NAVRŠIO se vek od rođenja jednog od najistaknutijih izraelskih humorista, dramaturga, scenarista i filmskih reditelja Efraima Kišona (1924-2005), čija su dela voljena i cenjena širom sveta.

ИШАО ХУМОРОМ НА ИЗАЗОВЕ ЖИВОТА: Век од рођења Ефраима Кишона

vikipedia

Kišon je rođen kao Ferenc Hofman u Budimpešti, u jevrejskoj porodici. Preživeo je Holokaust, i posle Drugog svetskog rata emigrirao je u Izrael, gde mu je imigracijski radnik promenio ime u Efraim Kišon. Tamo je započeo karijeru pisca i humoriste. Njegova iskustva iz mladosti, uključujući život pod nacističkim režimom, oblikovala su njegovu jedinstvenu perspektivu, koja je često bila spoj humora i tragike.

Kolumne koje je objavljivao u izraelskim novinama brzo su stekle ogromnu popularnost. Njegov humor, često usmeren na birokratiju, svakodnevne izazove života u Izraelu, i ljudske slabosti, bio je oštrouman, te je uspeo da nasmeje, ali i da navede čitaoce na razmišljanje.

Dela su mu prevedena na 37 jezika. Njegovih 50-ak knjiga štampane su u više od 40 miliona primeraka. Među najpoznatijima su "Kod kuće je najgore", "Nema nafte Mojsije", "Još malo pa istina", "Lisac u kokošinjcu"... Njegovi filmovi Sallah Shabati (1964) i Shoter Azulai (1970.) nominovani su za "Oskara" za najbolji strani film.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SUTRA JE TOMINDAN: Mnoge kuće slave slavu, a jedno važno verovanje svi treba da ispoštuju