SPREMNI ZA "LICIDERSKO SRCE": Najveći balkanski festival folklora

N. J.

13. 08. 2024. u 14:11

Međunarodni festival dečijeg folklora “Licidersko srce”, najveća manifestacija ove vrste na Balkanu, trajaće od 15. do 19. avgusta u Užicu: 0ko 1.100 dece iz 12 zemalja predstaviće se nastupima u gradu na Đetinji, u Višegradu i na Zlatiboru uz bogat prateći program. Ivana Cvetković potpredsednica Organizacionog odbora festivala najavila je učešće 20 ansambala iz Ekvadora, Moldavije, Kine, Tunisa, Republike Burundi, Bugarske, Bolivije, Češke, Slovačke, Grčke, Republike Srpske i Srbije.

СПРЕМНИ ЗА ЛИЦИДЕРСКО СРЦЕ: Највећи балкански фестивал фолклора

Grad Užice

- Od samog početka od grada Užica kao suorganizatora, predstavništva Republike Srpske u Srbiji i opštine Čajetina mi imamo podršku. Tako čuvamo prekogranični karakter festivala, koji se održava na teritoriji dve države, a program se održava na tri lokacije, Užice , Višegrad i Zlatibor. Imamo i podršku Ministarstva pravde i Ministarstva kulture, ali i brojnih preduzeća i privrednika, kojima se i ovom prilikom zahvaljujemo. Neizmernu zahvalnost dugujemo i volonterima, koji su neophodna i važna karika između organizartora i učesnika. Oni sprovode ideju festivala i brinu da naši učesnici budu sigurni i da se lepo provedu i tako bez ikakve nadonade doprinose ideji širenja mira i prijateljstva - rekla je Cvetkovićeva - U godini nacionalne prestonice kulture festival će prvi put ugostiti učesnike iz Bolivije, Burundija i Ekvadora. Nastupiće i ansambli iz bratimljenog grada Harbina iz Kine i Banjaluke sa kojom se grad Užice bratimi u ovoj godini.

Grad Užice

Pored folklornih koncerata, defilea, radionica i već tradicionalne izložbe narodnih nošnji i kostima zemalja učesnica, i ove godine neizostavni deo festivala biće humanitarna akcija “Licidersko srce” a prihod je u dogovoru sa menadžmentom Zdravstvenog centra Užice, namenjen opremanju igraonice u Odeljenju dečije hirurgije.

“Licidersko srce” je od 2009. godine do danas ugostio oko 13.000 dece iz oko 40 država.

Festival će svečano biti otvoren defileom u 19 časova, nakon čega će uslediti program na Trgu partizana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŽIKA IH JE URADIO ZA PARE: Zašto Sonja Savić nije glumila u nastavku filma Mi nismo anđeli?