"MEMOARI BELIH MEDVEDA " NA SRPSKOM: Knjiga slavne japanske književnice Joko Tavade u našim knjižarama

V.V.S.

08. 08. 2024. u 15:19

IZ štampe je izašla knjiga "Memoari belih medveda" slavne japanske književnice Joko Tavade, u prevodu Dušana Nikolića i izdanju "Derete".

МЕМОАРИ БЕЛИХ МЕДВЕДА  НА СРПСКОМ: Књига славне јапанске књижевнице Јоко Таваде у нашим књижарама

foto Promo

Kako se ističe u najavi, ovaj roman se može čitati kao zabavna priča o životinjama, ali i kao društvena satira, kako socijalizma tako i kapitalizma, priča o (književnim) migrantima, priča o nekom ko pokušava da nađe uporište u drugoj kulturi.

"Zvezde književnog sveta, cirkusa i zoološkog vrta igrom slučaja su polarni medvedi infiltrirani u ljudsko društvo. Matrijarh porodice, nakon cirkuske karijere u Sovjetskom Savezu piše autobiografiju koja postaje bestseler. Njena kćerka Toska seli se u Istočnu Nemačku i postaje pionirka uzbudljivog cirkuskog nastupa, a Toskin sin Knut, odgajan u berlinskom zoološkom vrtu i poslednji iz njihove loze, svetska je senzacija. Ispunjen čuđenjem i radoznalošću svaki od ovih medveda doživljava neku vrstu traume, prolazi kroz raznolike odnose, ima svoje ambicije i percipira sebe u svetu ljudi, sve vreme osećajući duboku čežnju, nostalgiju prožetu dubokom tugom" - otkriva izdavač.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OSMANLIJE SU UČILE SRPSKI: Koje naše reči Turci i danas koriste

OSMANLIJE SU UČILE SRPSKI: Koje naše reči Turci i danas koriste

KADA se povede razgovor o srpskom jeziku često se govori o turcizmima, odnosno rečima koje su iz turskog ušle u naš jezik i tu se "odomaćile" tokom viševekovne otomanske prisutnosti u Srbiji. Međutim, malo se zna da su i naša kultura i jezik imali značajan uticaj na turski. Jedan od pokazatelja istorijskog značaja srpskog jezika jeste, između ostalih, i njegov status u Osmanskom carstvu.

21. 09. 2024. u 19:21

Komentari (0)

ALEKSA AVRAMOVIĆ U CRVENOJ ZVEZDI? Oglasio se košarkaš, ovo je prava istina o prelasku u redove rivala