KARMEN U ANTIČKOM TEATRU: Mecosopran LJubica Vraneš nastupila u Plovdivu

Marina Mirković

10. 07. 2024. u 15:47

DA JE prava Karmen i glasom i stasom i temperamentom i energijom, mecosopran Ljubica Vraneš, solista Beogradske opere, dokazala je u najrazličitijim produkcijama, na scenama širom Evrope - osim u svom Narodnom pozorištu, briljirala je u prvoj rok verziji Bizeove opere u gradu Krajova, pevajući rolu zanosne junakinje u Temišvaru, Bukureštu... I, upravo, opet, u Plovdivu.

КАРМЕН У АНТИЧКОМ ТЕАТРУ: Мецосопран Љубица Вранеш наступила у Пловдиву

Aleksandr Bogdan Tompson

Krajem juna, predstava "Karmen" Državne opere Plovdiv, čiji je naša umetnica deo od same premijere, već dve godine, izvedena je najveličanstvenijoj od svih pozornica do sada - na sceni antičkog teatra u Plovdivu. Pod upravom gostujućeg dirigenta, našeg maestra Bojana Suđića, ovo spektakularno izvođenje upotpunili su gosti iz sveta bariton iz Poljske Daniel Miroslav i portugalski tenor Karlos Kardoso, dok je Karmen bila naša umetnica, za mnoge nenadmašna u ovoj ulozi, upravo ona koju ćemo pamtiti kao "Karmen našeg doba".

- Interesovanje je bilo ogromno, veće nego za najavljene koncerte za koje se očekivalo da će privući najveću pažnju - otkriva Vraneš. - Posebno mi znači što je iz Srbije, u organizaciji udruženja "Dobročinstvo", doputovao autobus prepun ljudi koji prate moj rad i koji su prekinuli svoje odmore i došli u Plovdiv da me podrže.

Predstavu u kojoj igra otpočetka, u režiji Ursule Horner, naš mecosopran opisuje kao izuzetnu, ceo ansambl koji u njoj učestvuje kao izvrstan i sjajno uigran, no ipak ističe da se ovo izvođenje "Karmen" izdvaja:

- Velika je odgovornost prvi put nastupiti na toj drevnoj sceni, u teatru koji sam po sebi poseduje posebnu energiju. Predstavu je sasvim sigurno podiglo na viši nivo i učešće Bojana Suđića, vrhunskog našeg dirigenta sa kojim je uvek velika čast nastupati. I inače sjajan ansambl pojačan maestrom Suđićem upotpunjen je dvojcem vrhunskih pevača svetskog glasa, koji su sa nama delili scenu u sklopu ovog međunarodnog festivala. To su Karlos Kardoso kao Don Hoze i Daniel Miroslav u rolu Eskamilja.

Operska umetnica koja je diplomirala i magistrirala u klasi Radmile Bakočević, ovenčana je mnogim nagradama, od one na takmičenju "Nikola Cvejić" do priznanja koje nosi ime Oskara Danona, a nedavno je ponela i nagradu "Kapetan Miša Anastasijević" za doprinos muzici Srbije. Osim izvrsnim mecosopranskim rolama, muzici doprinosi i na druge, "neoperske" načine - poput serije koncerata "Putevima srpskih lepota", sa ansamblom gudačica iz Beogradske filharmonije, Narodnog pozorišta, Srpskog narodnog pozorišta i orkestra Vojske Srbije okupljenim u orkestar "Najlepša Srbija".

 

Ohridsko leto

UVEK prepuna novih ideja i planova kojima pristupa sa velikim žarom, Ljubica Vraneš za 18. avgust najavljuje gostovanje u sklopu "Ohridskog leta", gde će u Crkvi Svete Sofije održati resital sa svojim dragim kolegom basom Dragoljubom Bajićem, uz klavirsku pratnju mlade pijanistkinje Natalije Mijailović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ODMAH REŠITE TO Vučiću prišao meštanin Donje Trešnjice, predsednik munjevito reagovao (FOTO)