DOŽIVLJAJ SVETA UZ POMOĆ ZVUKA: Nova serija radova Marka Kusmuka u Salonu Muzeja grada Beograda

M.A.K.

05. 07. 2024. u 19:34

OD juče u Salonu Muzeja grada Beograda, pred publikom je izložba slikara Marka Kusmuka "Anatomija zvuka".

ДОЖИВЉАЈ СВЕТА УЗ ПОМОЋ ЗВУКА: Нова серија радова Марка Кусмука у Салону Музеја града Београда

Foto promo

Ovoga puta nagrađivani autor se upustio u istraživanje ljudskog opažanja i složenog odnosa između vizuelnih i auditivnih senzacija. Ovaj ator koji se izražava kroz slikaratvo, crtež i skulpturu, tokom dosadašnjeg umetničkog rada, ostvario je 28 samostalnih i oko 70 kolektivnih izložbi i projekata u zemlji i inostranstvu.

Kako se navodi u najavi aktuelne postavke, Kusmukovo karakteristično spajanje apstraktnih ravni i fragmentisanih figura stvara vizuelni jezik koji je evokativan i enigmatičan koliko jezovit i nelagodan:

- Pitanja identiteta, izolacije, straha i nadrealnog bivaju postavljena pri prvom susretu sa njegovim delima. Koristeći bogatu paletu zemljanih tonova, smelih akcenata i složenih tekstura koje naglašavaju taktilne i senzorne kvalitete radova, Kusmuk uvlači posmatrača u svet ideja, dokazujući da je isti univezalan. Izložba poziva posmatrače da preispitivanje čulnih iskustava započnu od anatomije zvuka i toga kako ona utiče na naše razumevanje sveta i nas samih. "Anatomija zvuka" predstavlja relativno novu fazu na Kusmukovom umetničkom putu, koju karakteriše produbljeni angažman sa apstraktnim formama i daljim istraživanjem čulnih iskustava.

Rođen 1985. godine u Sarajevu, Kusmuk je u svom rodnom gradu diplomirao je na Akademiji likovnih umetnosti, na slikarskom odseku. Magistarske studije završio je u Rimu na Accademia di Belle Arti. Interdisciplinarne master studije upisao je na Univerzitetu umetnosti, i to odsek teorije umetnosti i medija, dok je doktorske studije završio 2016. odbranom disertacije pod nazivom "Likovna dekonstrukcija u dualizmu lica i naličja", u klasi profesora Miloša Šobajića. Među nagradama i priznanjima, kojima je ovenčan iz oblasti slikarstva i crteža, izdvajaju se prva nagrada za crtež Fondacije "Vladimir Veličković", prva nagrada Zlatni Osten koju dodeljuje Osten bijenale (Skoplje), prva nagrada za crtež Zlatni lav u Veneciji u organizaciji Venice Land Anonima Sogniatori, velika nagrada Udruženja likovnih umetnika Srbije povodom 100 godina ULUS-a.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Ovog leta pravac na Kipar!