„STRAŽILOVO“ RAŠI, MARIJI I DANILU : Proglašeni dobitnici nagrade Brankovog kola

J. S.

04. 07. 2024. u 10:53

PESNICI Raša Perić, Marija Stajić i Danilo Jovanović dobitnici su Nagrade „Stražilovo“ koju duže od pola veka dodeljuje „Brankovo kolo“ iz Sremskih Karlovaca.

„СТРАЖИЛОВО“ РАШИ, МАРИЈИ И ДАНИЛУ : Проглашени добитници награде Бранковог кола

Foto Brankovo kolo

Žiri Brankovog kola u sastavu: Nenad Grujičić, Perica Markov i Rastko Lončar, jednoglasno je odlučio da laureat ovogodišnje nagrade „Stražilovo“ za ukupno pesničko delo dodeli Raši Periću(Veliko Gradište, 1938) koji je objavio više od četrdeset knjiga poezije.

Autori najboljih pesničkih prvenaca objavljenih u ediciji Brankovog kola su Marija Stojić (Brus,1988)za knjigu „Parlog“ i Danilo Jovanović(Novi Sad, 2005) za zbirku „Korak između“.

Laureatima će nagrade biti uručene na 53. Brankovom kolu koje će trajati od 6. do 16. septembra u Sremskim Karlovcima, na Stražilovu i u Novom Sadu, a biće u znaku dvesta godina od rođenja Branka Radičevića.

Nagrada „Stražilovo” dodeljuje se za najbolje pesničke knjige objavljene u ediciji „Savremena poezija” Brankovog kola u periodu između dve septembarske manifestacije posvećene pesniku Radičeviću. Ovo priznanje smatra se nastavljačem istoimene nagrade koju je od 1973. do 2002. dodeljivala Srpska čitaonica u Irigu.

Među dosadašnjim laureatima u različitim kategorijama su i : Radomir Putnik,Pero Zubac,Tibor Varadi,Zafir Hadžimanov, Danko Popović, Miroslav Erdeljanin,Zdenka Valent Belić ...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Hurgada iz prve ruke - Ovog leta posetite sa nama biser egipatske obale!