POZORIŠTE PO MERI ČOVEKA: Na festivalu "Novi tvrđava teatar" šest takmičarskih predstava

J. SIMIĆ

04. 07. 2024. u 10:41

JEDANAESTO izdanje ambijentalnog pozorišnog festivala na otvorenom „Novi Tvrđava teatar“ trajaće od 26. avgusta do 2. septembra u Vili Stanković u Čortanovcima pod sloganom „Računa li budućnost na nas ?“

ПОЗОРИШТЕ ПО МЕРИ ЧОВЕКА: На фестивалу Нови тврђава театар шест такмичарских представа

Vida Ognjenović /Foto N. Skenderija /Novosti

U obraćanju novinarima u Novom Sadu, umetnička direktorka i selektorka festivala Vida Ognjenović, saopštila je da će na festivalu biti igrano ukupno sedam predstava te da se vodila rigoroznim kriterijumima pri selekciji u želji da odabare zanimljive predstave iz regiona.

- Tema ovogodišnjeg festivala je sadašnji trenutak, a svaka predstava se odnosi na probleme koji nam se dešavaju danas. Ovogodišnji repertoar je najbliži čoveku, predstave raspravljaju o bliskim ljudskim problemima, što dokazuje da pozorište najbolje poznaje čoveka i da mu se najviše približilo. Gde smo možda znamo, a gde idemo da se zapitamo - obrazložila je svoj izbor ugledna književnica i rediteljka.

Publika „Novog Tvrđava teatra“imaće privilegiju da pogleda šest predstava u takmičarskoj selekciji i jednu van konkurencije, koja će biti izvedena završne festivalske večeri u čast pobednika.Sve predstave počinjaće u 20 sati.

Foto NTT

Tekst potpisa

Festival će 26.avgusta otvoriti muzička predstava sa elementima naučne fantsastike „Utopija danas“ po tekstu Marka Grubića i Milene Bogavac u Koprodukciji: Centra za kulturu Tivat ,SKC Novi Sad,Bitef teatra ,KC Grad Beograd i Trinidad Novi Sad.

Naredne večeri na scenu Vile Stanković kročiće ansambl Pozorišta Prijedor (BiH)sa ostvarenjem „Let iznad kukavičjeg gnezda“ reditelja Gorana Damjanca,dok će 28.avgusta pozorište „Vojdan černodrinski“ iz prilepa izvesti „Audiciju“ autora Aleksandra Galina,a u režiji Vladimira Milčina.

Ansambl narodnog pozorišta Beograd na ovaj festival donosi 29.avgusta predstavu „Nije smrt biciklo (da ti ga ukradu) Biljane Srbljanović a u režiji Andreja Nosova.Sutradan,slovenačko Gledališče Koper igraće predstavu „Siročad“Denisa Kelija koju je rediteljski uobličila Renata Vidić.

Po motivima omiljenog romana Stevana Sremca,a u dramatizaciji Ernea Verebeša i režiji Andraša Patakija, Srpskog pozorište iz Budimpešte i NP iz Subotice osmislili su mjuzikl „Pop Ćira i pop Spira (zub oca).“Ova predstava na programu je 1.semptembra.

Imena laureata festivala biće saopšten 2.septembra a u njihovu čast studenti završne godine glume Fakulteta savremenih umetnosti u klasi profesora Branislava Lečića i docenta Janka Cekića izvešće ostvarenje „Pijani“ Ivana Viripaeva .

Festival  će i ove godine obezbeđivati prevoz za publiku iz Beograda, Novog Sada i Inđije do Čortanovaca i natrag.Prodaja ulaznica počeće 15. jula na svim prodajnim mestima Gigstiksa.Karte u prodaji do 1. avgusta su 1000 dinara, od 1. avgusta 1200 dinara,dok će kompleti ulaznica za ceo festival biti dostupni po ceni od 5000 dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

JEZIVE SCENE! Navijači Turske pravili haos posle ispadanja sa Eura: Brutalna tuča, policija zasuta vatrometom