SOMBORSKI FILMSKI FESTIVAL: Prvog dana na programu "Još jedan dan" i "Ruski konzul"

V.V.S.

03. 07. 2024. u 12:53

ŠESTI Somborski filmski festival ( od 11. do 14. jula) otvoriće filmovi "Još jedan dan" Radivoja Bukvića i "Ruski konzul" Miroslava Lekića.

СОМБОРСКИ ФИЛМСКИ ФЕСТИВАЛ: Првог дана на програму Још један дан и Руски конзул

foto Promo

Program festivala podeljen je u četiri selekcije: "Glavni takmičarski program", "Selekcija filmova mladih autora", "Panorama slovenačkog filma" i "Kad bi Sombor bio Holivud".

Kako se najavljuje, rediteljski debi poznatog glumca Radivoja Bukvića koji je rođen u Somboru biće prikazan u okviru programa "Kad bi Sombor bio Holivud". Kratkometražni igrani film "Još jedan dan" prikazan je na otvaranju 52. Festa, u kojem glavnu ulogu tumači Mira Banjac, u pomalo autobiografskoj autorovoj priči o baki koja se na dostojanstven način bori sa usamljenošću.

- U ovom programu imamo dva izrazito angažovana filma - "Ruski konzul" Miroslava Lekića,kao ekranizaciju istoimenog romana Vuka Draškovića o dešavanjima na Kosovu i Metohiji u vreme jugoslovenske federacije čije posledice osećamo i nekoliko decenija kasnije i "Radnička klasa ide u pakao" Mladena Đorđevića, savremena socijalno angažovana, ali žanrovski neobično intonirana priča koja se bez anestezije bavi otvorenim ranama srpskog društva. U oba filma, po poslednji put, igraju glumci koju su na svoj neponovljivi glumački način obeležili scene i ekrane širom našeg regiona Žarko Laušević i Meto Jovanovski - izjavio je Dejan Dabić, selektor ovogodišnjeg programa o filmovima u glavnom takmičarskom programu.

Festival će se odvijati u organizaciji Kulturnog centra "Laza Kostić" Sombor.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Hurgada iz prve ruke - Ovog leta posetite sa nama biser egipatske obale!