STARI MAJSTORI I MLADE NADE DEVETE UMETNOSTI: Nagrade 26. Balkanske strip smotre u Leskovcu

M. N. M.

02. 07. 2024. u 16:38

MEMORIJALNA plaketa koja nosi ime osnivača čuvene leskovačke škole stripa, "Nikola Mitrović Kokan" za doprinos srpskom stripu, pripala je Bojanu Kovačeviću i Vladimiru Krstiću Laciju, plaketu za najboljeg mladog strip crtača ponela je Gaja Smilevska, a diplome u istoj kategoriji - Mihael Bađun i Mihailo Miljanović. Priznanje "Miodrag Veličković Mivel" za satirični strip, sa 26. Balkanske smotre mladih strip autora u Leskovcu poneo je Dimitros Kamenos.

СТАРИ МАЈСТОРИ И МЛАДЕ НАДЕ ДЕВЕТЕ УМЕТНОСТИ: Награде 26. Балканске стрип смотре у Лесковцу

promo

Za najboljeg mladog ilustratora proglašen je Flaviu Pop, a diplomama su nagrađeni Jana Laucoska i Omer Burak Onal, najbolji mladi strip scenarista je Lana Deković - nosilac plakete, dok su diplome u toj kategoriji poneli Vojdan Andonov i Nikos Stavrianos. Plaketu za najboljeg mladog teoretičara stripa zaslužio je ove godine Luka Stojanović, a diplomu - Eva Ule, dok su diplome za najbolje debitante iz Leskovca ponele Iris Boshnjaku, Emilija Despotov i Jana Stojanović. Priznanje "Prijatelj stripa" od ove godine nose Pia Nikolič i Marina Mirković, a Nagradu za doprinos stripu Balkana - Dodo Nita.

Svoje nagrade dodelili su i bratski stripovski gradovi i festivali, te izdavači. Damjan Gjorgijevski ovenčan je priznanjem za najbolju ilustraciju, Nagrada CAN FOR BALKANS otišla je u ruke Nikosa Dalampirasa, najboljom strip radionicom proglašen je Klub "Komiks", priznanje izdavačke kuće "Darkvud" za najoriginalniji strip zaslužili su Devmalaja Pramanik i Gari Gastoni, a niški "Presing" nagradio je Ivana Avramovskoh, Uroša Miličića i Zaharija M.

Na konkursu za strip kaiš trijumfovale su odreda mlade autorke - Jana Stojanović iz Leskovca (do 4. osnovne), Anastasija Atanacković iz Stajićeva (od 5. do 8. razreda), nagrađena debitantkinja Jana Stojanović iz Leskovca (srednja škola) i Milica Đukić, dok su Nagradu "Ninoslav Miljković" za mladu veliku nadu zaslužile Taša Vuksanović i Nina Stanković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ODMAH REŠITE TO Vučiću prišao meštanin Donje Trešnjice, predsednik munjevito reagovao (FOTO)