ODLAZAK SLAVNOG ALBANSKOG PISCA: U Tirani preminuo Ismail Kadare (89)

V.V.S.

01. 07. 2024. u 13:48

NAJPOZNATIJI albanski pisac Ismail Kadare preminuo je danas u 89.godini u bolnici "Majka Tereza" u Tirani. Kako je saopšteno, smrtni ishod posledica je srčanog udara, a u bolnicu je stigao bez znakova života.

ОДЛАЗАК СЛАВНОГ АЛБАНСКОГ ПИСЦА: У Тирани преминуо Исмаил Кадаре (89)

Ilustracija - Foto AP

Rođen je 1963.godine u živopisnom gradiću Đirokastru, koji je uvršten na listu svetske baštine i pod zaštitom Uneska, na jugu Albanije. Rodnom gradu posvetio je i roman "Hronika u kamenu". Ipak, slavu mu je doneo "General mrtve vojske" (1963) u vreme vladavine komunističkog diktatora Envera Hodže, a ovo delo francuski "Mond" uvrstio je u sto najboljih knjiga 20. veka.

Tokom godina provedenih u domovini napisao je i druga značajna dela ("Prekinuti april", "Velika zima". "Most na tri luka"), dok je u Francusku emigrirao 1990. godine, nekoliko meseci pre pada režima u rodnoj zemlji. Piščeve knjige prevedne su na 45 jezika, mnoge od njih bile su zabranjene u Albaniji (među njima i "Palata snova" posvećena odnosu moć - pojedinac), za koju je isticao da je delo kojim se najviše ponosi u svom kompletnom opusu.

Poslednji intervju

KOMUNISTIČKI pakao, kao i svaki drugi pakao, zaglušujući je. Ali u književnosti, to se pretvara u snagu života, snagu koja ti pomaže da preživiš, da pobediš diktaturu uzdignute glave. Književnost mi je dala sve što imam danas, bila mi je smisao života, dala mi je hrabrost da pružim otpor, sreću i nadu da sve prevaziđem - rekao je Kadere u poslednjem intervjuu u Tirani.

Napisao je više od 80 romana, drama,eseja, zbirki poezije.

Kadare je 1996. postao član Francuske akademije moralnih i političkih nauka,a prošle godine francuski predsednik Emanuel Makron tokom posete Tirani dodelio mu je titulu "Veliki oficir Legije časti". Dobitnik je nekoliko međunarodnih književnih priznanja, nekoliko puta se pominjao i kao kandidat za Nobelovu nagradu. Napisao je i knjige "Piramida", "Koncert", "Slomljeni april", "Zamak" , da bi 1998. objavio i knjigu "Tri dana žalosti za Kosovom". Zbog nje i drugih zasluga prošle godine dobio je i kosovsko državljanstvo, a odlikovan je i ordenom "Hasan Prishtina" koje tamošnje predsedništvo dodeljuje najistaknutijim ličnostima u oblasti kulture, umetnosti i društva.

Na vest o piščevoj smrti predsednica takozvane države Kosovo Vjosa Osmani izjavila da je Kadareovom smrću ceo albanski narod "izgubio kolosa i najpoznatijeg albanskog učenjaka, nezaustavljivog pobornika prava albanskog naroda na Kosovu da živi slobodan i neopterećen, a i nezaustavljivog promotera ovog prava širom sveta"...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPROBAJTE IKEA KREATIV: Uz pomoć veštačke inteligencije i 3D tehnologije kreirajte svoj idealni životni prostor