REGIONALNA KNJIŽEVNA NAGRADA: Prvi konkurs „Partizanska knjige“ iz Kikinde

Рада Шегрт
Rada Šegrt

30. 06. 2024. u 14:56

Izdavačka kuća „Partizanska knjiga“ iz Kikinde prvi put je raspisala konkurs za Regionalnu književnu nagradu koja će nositi ime Jovana Popovića, velikog kikindskog, jugoslovenskog i srpskog pisca.

РЕГИОНАЛНА КЊИЖЕВНА НАГРАДА: Први конкурс „Партизанска књиге“ из Кикинде

Foto: R. Šegrt

Kako je obrazložio izdavač, dodeljivaće se za najbolji neobjavljeni rukopis knjige priča ili pesam, autorki i autora iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Iz konkurencije su unapred isključeni autorke i autori koji imaju ili su već imali izdavački ugovor sa „Partizanskom knjigom“.

- Ostali autori imaju priliku da rukopise, potpisane imenom i prezimenom, uz ostale lične podatke, dostave na elektronsku adresu: partizanskajp@gmail.com do 15. avgusta ove godine. Ime laureata biće poznato 18. novembra, na dan rođenja Jovana Popovića. Nagrađenom autoru će toga dana u Kikindi biti uručena plaketa i objavljena uređena knjiga u izdanju naše kuće, uz potpisivanje standardnog izdavačkog ugovora – objasnili su iz „Partizanske knjige“.

Foto: R. Šegrt

Spomenik Jovanu Popoviću u centru Kikinde

Konkurs za Regionalnu književnu nagradu „Jovan Popović“ podržao je Grad Kikinda. Jovan Popović (1905. -1952.) bio je pesnik, prozni pisac, urednik, prevodilac, književni i pozorišni kritičar, učesnik u NOB-u od početka oružanog ustanka u Srbiji. Objavio je tri knjige poezije i tri knjige kratke proze. Sahranjen je u Aleji velikana na Novom groblju u Beogradu.

"Partizanska knjiga" je prvi i ekskluzivni izdavač Popovićevih sabranih dela. U centru Kikinde nalazi se veliki spomenik ovom piscu, koji ga prikazuje s knjigom u ruci.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Laser je samo alat, a uspeh zavisi od lekara