PODRŽIMO DOMAĆE CRTAĆE: Prvi regionalni Investicioni fond za razvoj animiranih filmova

Marina Mirković

24. 06. 2024. u 17:59

"PODRŽI crtaće!" glasila je (pre)poruka i parola pod kojom je protekao mesec domaće animacije, tokom koga je publici predstavljena istoimena kampanja prvog regionalnog Investicionog fonda za razvoj animiranih filmova "Animond".

ПОДРЖИМО ДОМАЋЕ ЦРТАЋЕ: Први регионални Инвестициони фонд за развој анимираних филмова

promo

- U doba kada smo preplavljeni raznim oblicima kratkoročne zabave, misija "Animonda" je da podstakne proizvodnju maštovitih filmova koji angažuju publiku različitih interesovanja i generacija - poručuju iz "Animonda". - Projekti u fokusu prošli su procenu tima stručnjaka, producenata i umetnika, a svaki od njih promišljeno i gorivo pristupa animaciji, koja je neretko jedan od ključnih faktora oblikovanja dečjeg odnosa prema svetu. Pružanje podrške lokalnim autorima direktno utiče na stvaranje društva u kojem sadržaj za decu i porodicu ima poseban značaj.

"Animond", kao posrednik između animiranih projekata i investitora, obraća se pojedincima, organizacijama i kompanijama, koji su pozvani da nakon upoznavanja sa projektima doniraju iznose od 500 dinara ili više - i tako investiraju u stvaranje određenog filma, ali i klime u kojoj će i u nas ponovo biti kreirani crtaći koji pomeraju granice.

A sama animacija svakako ne poznaje granice - ona je univerzalni jezik čovečanstva, uveren je Vojin Vasović, pokretač cele ove priče, i autor animiranih filmova.

- Animirani filmovi jesu prilično skupa forma, pritom distributivno isplativija i potentnija nakon što se završi - kaže Vasović, koji se ipak odvažno prihvatio rada na crtaćima u razvoju.

- Iza nas je period kada su, recimo, tokom devedesetih, rađene mračnije animacije, a sada se ponovo prave crtani filmovi za decu i porodicu - dodaje Vasović, čiji je "Animond" posetioce pozvao da investiraju u neke buduće crtaće, ali ih pozvao i da učestvuju u nostalgičnoj šetnji kroz prošlost, te da se prisete filmova koji su obeležili njihovo detinjstvo.

promo

Dete u meni

 

Sam Vasović, koji je prvi kontakt sa animacijom imao zahvaljujući legendarnom Vladi Staniću tokom škole animacije u Vranju, gde je kreirao svoj prvi rukom crtani film, otkriva da je rastao uz "Viteza Koju" i "Nindža kornjače", ali i uz našu "Čudesnu šumu" koju su obožavale generacije.

Ovaj potonji omiljeni je animirani film i Damira Romanova, reditelja crtanog filma koji je trenutno, sudeći po prikupljenim donacijama, nadomak realizacije - adaptacije jedne od najčitanijih dečjih knjiga u nas, "Ja sam Akiko", nagrađenog romana Stefana Tićmija.

Projekti

PROJEKTE koji su vrlo blizu realizacije, a iza kojih je stao nakon pažljivog odabira "Animond" temeljno i sveobuhvatno predstavlja potencijalnim investitorima zainteresovanim za oživljavanje domaće produkcije i učešće u stvaranju animiranih filmova u kojima će uživati sa porodicom. Na sajtu ovog fonda ta buduća publika se može detaljno upoznati sa svim projektima, ali i pratiti koliko su još (u, za realizaciju neophodnim evrima) udaljeni od mraka bioskopskih dvorana.

- Animirani film je veoma skup za realizaciju jer zahteva veliki broj tehnički stručnih ljudi da rade na njemu, a "Animond" je dobro i pametno rešenje da se pruži šansa da razvijemo proizvodnju domaćih animiranih filmova. Osećam da nove generacije nemaju dovoljno sadržaja namenjenih za decu u odnosu na vreme kada sam ja odrastao - navodi Romanov, i otkriva da mu je "Akiko" sama došla kao projekat:

- Autor romana Stefan Tićmi je moj dobar drugar i podario mi je tu čast da radimo zajedno na ekranizaciji. Ja sam predložio da to bude animirani film jer je to najbolji način za oživljavanje neobičnog i bajkovitog sveta Akiko.

Pored adaptacije te, među mladim čitaocima izuzetno popularne priče o devojčici Akiko koju mašta često dovodi u nevolje u školi, "Animond" poziva zajednicu da podrži još tri filma lokalnih autora u završnim fazama proizvodnje. "Dete u meni" Anđele Joković predstavlja autorkino viđenje sveta odraslih, koji zaboravljaju kako je to biti dete i radovati se čudima u svakodnevnom, na primer barici usred kišnog dana, dok "Lebdenje" Jelene Milunović oživljava svet mlade devojke, koji se ruši kad saznaje za borbu svog oca sa iscrpljujućom mentalnom bolešću. Četvrti je projekat Stevana Mitrovića "Ruben i papagaj", o usamljenom i mrzovoljnom koncertnom dirigentu u penziji koji beži u prirodu, ali praćen saputnikom koji buku grada prenosi na čitavu šumu...

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ JE TENISKI ZLIKOVAC: Iznenađujuće reči DŽona Mekinroa, ovo je rekao o Nadalu i Federeru