PISANJEM PROTIV ZABORAVA: Književnici Sesil Vajsbrot uručena nagrada "Aleksandar Tišma" u Novom Sadu

J. SIMIĆ

26. 06. 2024. u 10:55

U SVEČANOJ sali Matice srpske u Novom Sadu, u godini obeležavanja stogodišnjice rođenja Aleksandra Tišme, francuskoj književnici i novinarki Sesil Vajsbrot svečano je, za njen celokupan književni opus, uručena treća po redu Međunarodna nagrada sa Tišminim imenom.

ПИСАЊЕМ ПРОТИВ ЗАБОРАВА: Књижевници Сесил Вајсброт уручена награда Александар Тишма у Новом Саду

Foto B.Lučić

U svojim romanima i esejima Vajsbrotova tematizuje Holokaust. Ona je potomak jevrejske porodice u Poljskoj, a temu Holokausta razrađuje u svojim delima da bi, kako je kazala, tu tragediju zadržala u sećanju.

- Veliku čast za mene predstavlja nagrada "Aleksandar Tišma" kao i to što sam po prvi put u Novom Sadu - kazala je Sesil Vajsbrot, pošto joj je predsednica žirija Ilma Rakuza, švajcarska književnica i kritičarka, uručila ovo prestižno priznanje, a zatim je dodala da je - u Francuskoj čitala Tišmine romane, dobro se seća "Knjige o Blamu", ali da, nažalost, Tišma "nije više toliko popularan kao što je bio devedesetih".

Objasnila je da se u Francuskoj o tragediji Jevreja u Drugom svetskom ratu dugo ćutalo zbog odgovornosti države u tom stradanju.

- Moja generacija, koja je rođena posle katastrofe, živela je u senci te tragedije jer je to bilo nešto o čemu se nije govorilo. Ja o tome pišem kako bih Holokaust zadržala u sećanju. U poslednjih 20 godina o tome se dosta govori, ali sada se nalazimo u trenutku kada je pred nama nova katastrofa. Smatram da o takvim događajima treba pisati kako bismo se suočili sa prošlošću ali i budućnošću - rekla je Sesil Vajsbrot.

Međunarodni žiri nagrade "Aleksandar Tišma" ocenio je da je ona odlična spisateljica i "Tišmina književna kćerka".

- Tema Holokausta njena je književna spona sa Tišmom. Prethodni laureati bili su Laslo Darvaši iz Mađarske i David Albahari iz Srbije i sada je dobro što je tu nagradu dobila žena iz Francuske - rekla je Ilma Rakuza, predsednica žirija u kojem su bili i pisac Laslo Marton, književna kritičarka Vladislava Gordić Petković, austrijski pisac Karl Markus Gaus i francuski književnik Matijas Enar.

Stvorio mit o Novom Sadu

PREDSEDNIK Matice srpske prof. dr Dragan Stanić podsetio je da je Tišma proveo gotovo čitav svoj radni vek u ovoj instituciji, u kojoj je najčešće u popodnevnom smiraju i napisao neke od svojih romana.

- U svojim delima načinio je briljantan književni mit o Novom Sadu, Vojvodini i celom panonskom prostoru - kazao je Stanić.

U najužem izboru za priznanje našlo se osam poznatih evropskih pisaca. Pored Vajsbrotove, tu su bili i Slobodan Šnajder, Laslo Vegel, Sergej Žadan, Andžej Stasjuk, Tatjana Cibuleak, Aleksandar Hemon i Semezdin Mehmedinović.

Ekranizacije

U IME Fondacije čiji je osnivač i predsednik Tišmin sin Andrej, poznati multimedijalni umetnik najavio je da je u toku formiranje spomen-sobe posvećene njegovom ocu. Pripremaju se i naučni skupovi o akademikovom književnom delu, kao i dva filma po njegovim romanima "Upotreba čoveka" i "Ženarnik".

Fondacija "Aleksandar Tišma" osnovana je u avgustu 2016. godine s misijom da populariše sećanje proučavanje dela akademika i književnika Aleksandra Tišme (Horgoš, 1924 - Novi Sad, 2003). Međunarodna književna nagrada dodeljuje se svake druge godine piscu za ukupno ili pojedinačno književno delo, napisano i objavljeno na bilo kom svetskom jeziku, a prevedeno i objavljeno na nemačkom, engleskom ili francuskom jeziku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Kako se raj na zemlji PRETVORIO U PRAVI PAKAO