STARE KNJIGE I CUCINI CRTEŽI: Poslastice za publiku u spomen-zbirci "Pavle Beljanski" u Novom Sadu

J. SIMIĆ

24. 06. 2024. u 07:00

IZLOŽBOM „Knjige Pavla Beljanskog:od beogradskog salona do muzejske zbirke“ koja će trajati od 11. jula do 27. oktobra, Spomen zbirka Pavla Beljanskog u Novom Sadu širom će otvoriti vrata poštovaocima umetnosti posle gotovo tri godine dugog renoviranja.

СТАРЕ КЊИГЕ И ЦУЦИНИ ЦРТЕЖИ: Посластице за публику у спомен-збирци Павле Бељански у Новом Саду

Foto: plakat

Svečano otvaranje izložbenih prostorija na spratu i muzejskog hola hola muzeja, posle adaptacije,najobimnije u poslednjih pola veka,upriličeno je 19.juna na dan rođenja Pavla Beljanskog,( 1892 – 1965) diplomate, kolekcionara i darodavca koji je ovu, tada novoizgrađenu galeriju (prvi namenski podignut muzej u Srbiji) i svoj bogati legat 1961.godine zaveštao narodu.

- Zbirka knjiga Pavla Beljanskog koju ćemo prikazati javnosti 11.jula jedna je od osam značajnih muzejskih celina, pored zbirke antologijskih dela jugoslovenske moderne umetnosti 20. veka, po kojoj je Spomen-zbirka i poznata široj javnosti. Predstavićemo kolekciju knjiga darodavca koju su zajedno sa drugim ličnim predmetima, naslednici Beljanskog poklonili Spomen-zbirci posle njegove smrti -rekla je mr Milana Kvas,upravnica ove galerije.

Darovana biblioteka Pavla Beljanskog,sa izuzetkom malog broja knjiga domaćih autora, gotovo u celosti obuhvata knjige na stranim jezicima sa evropskog kulturnog područja od sredine 18. do sredine 20. veka.Knjige je Beljanski prikupio uglavnom tokom bogate diplomatske karijere koja je započela 1920.u Berlinu, nastavila se u Varšavi,Beču,Parizu i Rimu a završena je 1958.godine.

Priprema ove izložbe predstavljala je kompleksan poduhvat koji je obuhvatao konzervaciju, digitalizaciju i obradu celokupnog fonda knjiga prema bibliotečkim standardima. Postavkom najznačajnijih knjiga, ličnih predmeta i nameštaja u okviru memorijalne sobe, te video animacije o važnim datumima iz života kolekcionara, dat je osvrt na porodično poreklo i socijalni milje kojem je Pavle Beljanski pripadao.

Autorka izložbe Milica Orlović Čobanov u pripremi izložbe sarađivala je sa dr Vladislavom Gordić Petković,Centralnom bibliotekom Univerziteta u Novom Sadu i zavičajnom zbirkom Gradske biblioteke u Novom Sadu.

Mesec dana pre zatvaranja ove izložbe,preciznije 19.septembra povodom 160 godina rođenja ovog ruskog arhitekte i umetnika a u okviru Dana evropske baštine,uslediće izuzetna postavka „Svestrani umetnik Nikolaj Petrovič Krasnov:akvareli i crteži.“ Izložba će trajati do 27.oktobra a zasnovana je na monografiji istoričarke umetnosti Sanje Kiproski „Beogradski opus (1922–1939) Nikolaja Petroviča Krasnova“.Koautorka izložbe je Bojana Ibrajter Gazibara, viši konzervator (ZZSK Grada Beograda).

- Drugi segment izložbe biće realizovan u Zavodu za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda, koji će, od 12. septembra prikazati izložbu pod nazivom „Svestrani umetnik Nikolaj Petrovič Krasnov: arhitektonsko nasleđe Beograda“.- otkriva upravnica Milana Kvas.

U saradnji sa Goranom Stevanović, bibliotekarskom savetnicom,Milana Kvas pripremila je narednu izložbu crteža „Alternativna Cuca Sokić“ koja će pred publikom biti od 7.novembra dove,do 19.januara naredne godine.Ovim poklonom likovnoj publici, povodom obeležavanja 110 godina od rođenja Ljubice Cuce Sokić, Spomen-zbirka Pavla Beljanskog u saradnji sa Narodnom bibliotekom Srbije premijerno će predstaviti do sada nepoznat crtački opus Ljubice Cuce Sokić. Postavka će obuhvatiti izbor radova na papiru zahvaljujući izuzetnom poklonu od preko 800 crteža koje su Spomen-zbirka Pavla Beljanskog i Narodna biblioteka Srbije dobile od porodice Gatalović, rođaka i naslednika Ljubice Sokić.

Najveći broj eksponata predstaviće crtački opus koji je umetnica razvijala prema potpuno drugačijem konceptu i likovnom izrazu u odnosu na istovremena slikarska ostvarenja ,nastala tokom šezdesetih i sedamdesetih godina 20. veka.

Žensko stvaralaštvo

TOKOM trajanja izložbe Ljubice Cuce Sokić biće organizovano i izvođenje muzejske predstave posvećene umetnici i njenom bliskom prijatelju Bogdanu Šuputu u realizaciji Teatra mladih „Mišolovka“, kao deo projekta Spomen-zbirke „Muzej mladih“. Ovom izložbom Spomen-zbirka nastavlja da održava kontinuitet u promociji ženskog stvaralaštva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ JE TENISKI ZLIKOVAC: Iznenađujuće reči DŽona Mekinroa, ovo je rekao o Nadalu i Federeru