RŠUMOVIĆU POVELJA SLOBODE: SUBNOR Vršac pesniku uručio priznanje na njegov 85. rođendan

Јелена Ј. Баљак
Jelena J. Baljak

21. 06. 2024. u 10:50

PESNIK Ljubivoje Ršumović dobio je Povelju slobode – najviše priznanje koje dodeljuje SUBNOR Vršac – za ukupno stvaralaštvo i rodoljublje.

РШУМОВИЋУ ПОВЕЉА СЛОБОДЕ: СУБНОР Вршац песнику уручио признање на његов 85. рођендан

J.J.Baljak

To priznanje mu je uručeno na 12. vršačkom festivalu „Deca su ukras sveta“, koji je pre tačno 30 godina nastao inspirisan stihovima njegove istoimene pesme.

On je prvi pojedinac koji je dobio ovu povelju, a nije bio direktan učesnik narodno-oslobodilačkih ratova. To je, ujedno, bio i simboličan poklon za njegov 85. rođendan.

-Kada su pitali Duška Radovića kako treba pisati za decu, rekao je da se to radi isto kao za odrasle, samo mnogo bolje. Pamtim vremena kada je bilo mnogo pesnika, koji su se sa autoritetom bavili mladim ljudima. Danas je, međutim, teško naći nešto što bi moglo da bude na tragu te Duškove rečenice. Zato je i samo postojanje ovakvog festivala dragoceno – rekao je čika Ljuba Ršum, uz napomenu da sve što se piše za decu mora da bude puno vedrine, da ima priču i moralnu pouku.

Da su njegove pesme bezvremene i da inspirišu i današnju decu, potvrđuju i stihovi, koje mu je jedan vršački osnovac posvetio i poklonio.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ODMOR IZ SNOVA ZA SAMO 299 EVRA PO OSOBI! Ovu egzotičnu ponudu ne smete propustiti, CENE NIKAD MANJE!