LAV U SAOBRAĆAJNOM ŠPICU NAJROBIJA: Predstavljena knjiga Viktora Lazića o Keniji

V.C.

19. 06. 2024. u 15:56

PUTOPISNO delo Viktora Lazića "Kenija: Damari divljine", koje vodi u egzotične predele ove mnogoljudne i raskošne zemlje, predstavljeno je sinoć čitaocima u beogradskoj knjižari Delfi SKC.

ЛАВ У САОБРАЋАЈНОМ ШПИЦУ НАЈРОБИЈА: Представљена књига Виктора Лазића о Кенији

Viktor Lazić

 Pored autora, o knjizi su govorili pisac Ljubivoje Ršumović, pesnikinja Mirjana Bulatović i urednica u Laguni Dubravka Dragović Šehović.

Autor je istakao da ga je Kenija, zemlja sa skoro pedeset miliona stavnovnika, promenila i obogatila znanjima za ceo život.

- Kada sam boravio u Mombasi, udvarao sam se jednoj devojci tako što sam joj rekao da pišem knjigu o Keniji, pa sam je zamolio da mi pomogne i da me provede po gradu. Proveli smo nekoliko divnih dana zajedno. Tada nisam imao nameru da knjigu zaista napišem, čak sam i zaboravio da sam joj to rekao kad smo se upoznali. Kada me je, posle mnogo godina, upitala šta bi sa mojom knjigom, osetio sam se postiđen i tako je nastalo ovo delo - rekao je Lazić i istakao da je Kenija "nalik skrivenoj riznici najbogatijeg cara, koja se pred njim postepeno otvarala tek pošto je uspeo da razgrne maske nebezbednosti, siromaštva i mnogih društvenih problema sa kojima se kenijsko društvo suočava".

U delu je detaljno opisao susrete sa lavovima, zmijama, antilopama, nosorozima, gepardima, nilskim konjima, ponekim nojem i hijenom, ali i gungulu opasnih ulica Najrobija i Mombase. Lazić će u saobraćajnom špicu Najrobija ugledati zalutalog lava, a u nacionalnom parku imati prilike da poljubi - žirafu. Značajan deo knjige posvećen je izuzetnim ljudima koji su živote posvetili očuvanju prirode.

Autor takođe opisuje kako se može usvojiti kornjača, ali i šta prvo treba uraditi ako vas ujede zmija otrovnica. Pliva sa delfinima i među svetlucavim biluminescentnim planktonima, divi se baobab drveću i obilazi udaljene arheološke lokalitete, ostatke drevnih gradova ophrvanih džunglom svahili civilizacije.

- Lazićevi naslovi priča su kao stihovi iz neke balade: "Crni šiljci đavolje litice i šuma zaborava". A usput nam čita grafite sa zidova: "Putuj dovoljno daleko, da stigneš sam sebe" ili "Ono što štedimo - štedi nas!" Ostaje mi još samo da preporučim ovu knjigu čitaocima rečima pametnijeg od mene, Anatola Fransa: Čitajte da biste živeli - kazao je Ljubivoje Ršumović.

Muzičke ukrase na gitari sa kenijskim melodijama izvela je Milica Milović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PRVI PUT U ISTORIJI SE OVO DEŠAVA U FIRMAMA: Situacija koju niko u Srbiji ni svetu nije očekivao