PROSTORI UNUTRAŠNJE SLOBODE: Crteži Aleksandra Rafailovića u "Haosu"

M.A.K.

10. 06. 2024. u 17:58

UZ ime Aleksandra Rafajlovića, koji će u utorak, 11. juna, u 20 časova predstaviti crteže u "Haosu", u ovoj galeriji naglašavaju kako je ovaj akademski slikar, i ulični portretista, kako sam voli da istakne i - fotograf.

ПРОСТОРИ УНУТРАШЊЕ СЛОБОДЕ: Цртежи Александра Рафаиловића у Хаосу

Foto Galerija Haos

Ali i multimedijalni umetnik, konceptualista bez poze, kako to drugi navode. I pre svega ličnost posebnog senzibiliteta, radoznala, zanimljiva i samosvojna pojava. Ovaj dobitnik brojnih nagrada i priznanja za doprinos nacionalnoj kulturi, jedan je od retkih stvaralaca potpuno poisvećenih svojoj umetnosti.

U "Haosu" će predstaviti dve vrste radova, na postavci koju je naslovio "Nastaviće se". U ivesnom smisli, kako navodi istoričarka umetnosti Borka Božović, osnivač "Haosa", o svojevrsnoj pobuni protiv enormne produkcije u našoj savremenosti koja sve manje mari za ono što su zadovoljstva, uživanja i potrebe za istinskim sadržajima u umetnosti.

Foto Galerija Haos

 

- Postavka Rafajlovića se sastoji od preuzetih artefakata iz neposrednog životnog okruženja, enterijera doma kao mesta pripadanja, intime i poznatih utabanih svakodnevnih praksi, zatim od crteža iz davno nastalog stvaralačkog opusa autora, kao i od aktuelnih crteža koji se nadovezuju na pomenute prethodnike i preuzete elemente... - piše Milica Stojanov. - Preuzeti artefakti su upotrebne i dekorativne bele pamučne tkanine - dozidnice, stolnjaci, nadstolnjaci, peškiri. Vez na njima oslikava idilične motive iz svakodnevice, sa dodatkom floralnih ornamenata kome i sam umetnik daje važno mesto u čitavom opusu...

Važnu celinu u okviru postavke čine crteži koje je autor nadogradio uzimajući kao polazište svoje crteže iz studentskog perioda, kako dodaje autorka teksta u katalogu.

- Oni oslikavaju ljudsku slobodu i potrebu za samoistraživanjem, za nekim nedokučivim svetovima i opsenarstvom. Imajući u vidu ovu i prethodno opisanu celinu, ulazak u ovaj umetnički prostor doživljava se i kao ulazak u prostor između ljudske potrebe za potragom unutrašnjeg života, sveta magičnog, duhovnog i imaginarnog, i sa druge strane, ljudske potrebe da se jasno prikažu I priznaju naše uloge i doprinosi u stvarnosti svakodnevnog života...

Izložba traje do 5. jula.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MONSTRUOZNO! Opozicionar priželjkuje ubistvo Danila Vučića i opisuje kako bi ga mučio (VIDEO)