KULTURNO DOBRO SE NE PRODAJE: Ministri Nikola Selaković i Goran Vesić obišli Staru šećeranu

V.N.

10. 06. 2024. u 07:12

OVDE mogu da nastaju i da se razvijaju oni koji u budućnosti treba da dominiraju kulturnom scenom Srbije svojim talentom i umetničkim izrazom - izjavio je ministar kulture Nikola Selaković, koji je sa ministrom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goranom Vesićem juče obišao prostor Stare šećerane na Čukarici, gde su u KPGT-u razgovarali sa njegovim osnivačem Ljubišom Ristićem.

КУЛТУРНО ДОБРО СЕ НЕ ПРОДАЈЕ: Министри Никола Селаковић и Горан Весић обишли Стару шећерану

foto TANJUG

Ministar Selaković je ukazao da Beograd ima nešto što nema baš mnogo gradova u Evropi, a u regionu gotovo niko: KPGT i kompleks Stare šećerane, koji se izdvaja ne samo po tome što mladi umetnici izvode predstave na devet scena, već i što je apsolutno jedinstven "kulturni inkubator" u Srbiji, pa i na Balkanu. Prema njegovim rečima, upravo takvu oazu napravio je Ljubišta Ristić sa prijateljima u KPGT-u, i to, kako je istakao, treba sačuvati.

- Prostor koji smo obišli je pod zaštitom države, kao kulturno dobro od najvišeg značaja. On to mora i treba da ostane. Zato sam i došao da razgovaramo, ovde ću se i vraćati, uveren da će i ova poruka mnoge dovesti u KPGT - rekao je Selaković.

foto TANJUG

Ministar Vesić podsetio je da dok je on obavljao funkciju u Beogradu, KPGT je postao gradsko pozorište i najveći pozorišni brend poslednjih decenija u Srbiji, na kojem bi pozavideli i mnogi gradovi u svetu. Podsetio je da iako je pre nekoliko dana oglašena prodaja tog kompleksa, u Šećerani je nemoguće bilo šta graditi već je samo moguće obnoviti objekte, u skladu sa uslovima Zavoda za zaštitu spomenika.

- Da nije bilo Ljubiše Ristića i KPGT-a, ne bi Šećerana toliko dugo ni preživela. On je pozorištem održavao duh Šećerane, podsećao da je moguće uraditi takve stvari. Država će sigurno naći način da otkupi ili da preuzme ovaj prostor - zaključio je Vesić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Hirurg koji je laseru dao oči