KRALJEVI SE VRATILI KUĆI: "Novosti" otkrivaju - Model po kome je nastao spomenik Aleksandru i Petru Karađorđeviću u Parizu, stigao u Srbiju

M.Kralj

03. 06. 2024. u 19:09

MODEL za spomenik kralju Aleksandru Prvom Karađorđeviću i kralju Petru Prvom Karađorđeviću, postavljen nedaleko od Trijumfalne kapije, na pariskom trgu koji i nosi ime našeg kralja ujedinitelja, stigao je u nedelju u Beograd.

КРАЉЕВИ СЕ ВРАТИЛИ КУЋИ: Новости откривају - Модел по коме је настао споменик Александру и Петру Карађорђевићу у Паризу, стигао у Србију

Muzej grada Beograda

Ovu grandioznu kompoziciju u bronzi, francuski skulptor Maksim Real del Sart, koji se proslavio skulpturama Jovanke Orleanke, prvo je napravio u gipsu, a taj rad je pre nekoliko meseci otkupio Muzej grada Beograda, nakon što ga je u jednoj francuskoj antikvarnici otkrila istoričarka umetnosti Branka Đorđević Nakaniši.

Put Beograda, krenuo je 31. maja, a kako je to otkrila za "Novosti" Jelena Medaković, direktorka Muzeja grada Beograda, stigao je u odličnom stanju.

Muzej grada Beograda

Jelena Medaković

- Kada smo ga raspakovali, uvideli smo da je to pravi, mali spomenik u gipsu, a francuski vajar Maksim Real del Sart uradio ga je osmišljavajući delo u bronzi kojim je ovekovečio naše kraljeve - kaže Medakovićeva, i dodaje da je ovaj eksponat kupljen u potpunosti iz sredstava muzeja. - Njegova sledeća stanica je vajarski odsek Fakulteta likovnih umetnosti, gde će, prema njihovoj proceni, uraditi ono što je neophodno pre nego što dođe pred publiku. Namera nam je da ga izložimo u ambijentu koji bismo stvorili na osnovu fotografija, u kome se nalazi spomenik koji je u Parizu.

Iz francuske prestonice ovo delo doputovalo je "u društvu" izložbe kojom će u Salonu Muzeja grada Beograda uskoro biti predstavljeni umetnici nove francuske figuracije, koje je okupio naš slikar sa pariskom adresom Marko Velk (i to na isti način na koji su se uspešno predstavili u Monpeljeu), otkriva Medakovićeva. Prema rečima direktorke MGB, kada je, uz veliko interesovanje javnosti, ovaj rad otkupljen, dobili su ponudu da u zbirku uvrste i fotografije sa otvaranja spomenika, upriličenog povodom druge godišnjice Aleksandrove tragične pogibije u Marselju - 9. oktobra 1936. godine.

Muzej grada Beograda

Model spomenika raspakovan u Beogradu

- Ovo je vredna dopuna naše istorijske zbirke, koja se odnosi na dinastiju Karađorđević, a istovremeno i na odnose Srbije i Francuske. Nedostaju upravo ovakvi predmeti, koji plastično svedoče o tom slavnom delu naše prošlosti - zaključuje Medakovićeva, apelujući na sve građane koji imaju dokumentaciju, fotografske snimke, ili bilo šta druge što se tiče ovog spomenika, da se jave muzeju.

Omaž Pariza velikim prijateljima

NA postamentu, na prednjoj strani piše "Kraljevina Srbije i Jugoslavije, Petru Prvom Oslobodiocu i Aleksandaru Prvom Ujedinitelju", a ispod toga - "Omaž Pariza i Francuske svojim velikim prijateljima". Sa strane je citat iz telegrama, koji je Aleksandar, kao regent 1915. poslao francuskom predsedniku Ponekareu: "Srbije više nema, ali njena vojska je sačuvana, mi smo spremni nastaviti borbu na francuskom tlu". Na spomeniku su i reči, za koje se veruje da su poslednje koje je izgovorio kralj Aleksandar: "Čuvajte Jugoslaviju! Čuvajte francusko-jugoslavensko prijateljstvo!"

Inače ovu kompoziciju podignutu u slavu francusko-srpskog prijateljstva tokom Prvog svetskog rata čini sedam ljudskih figura. Na centralnom mestu je Kralj Ujedinitelj, na konju, dok su iza njega jugoslovenska i zastava Legije časti. Sa leve strane mu je kralj Oslobodilac, njegov otac Petar, koji mu predaje mač, a sa desne maršal Francuske Franše d'Epere. Od istorijskih ličnosti predstavljene i vojvode Živojin Mišić i Petar Bojović, dok su u pozadini muška i ženska figura u narodnoj nošnji.

Bilo je više pokušaja da se kopija spomenika, izlivena u radionici Diren, a za koji je arhitektonsko rešenje dao Anri Šajo, postavi i kod nas, ali nijedan nije uspeo. Dva kralja sada su se vratila kući, u gipsanom modelu francuskog umetnika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DVA PROROČANSTVA KOJA SU JOJ OBELEŽILA ŽIVOT: Oba su se ostvarila, a kada se seti jednog uvek se rasplače