TEATAR NA SRPSKOJ PLANINI: Pozorišni "Kustendorf" počinje večeras

Никола Јанковић
Nikola Janković

17. 05. 2024. u 10:49

Nije uobičajeno, ali je istinito: teatar postoji i na planini, u Mokroj Gori večeras (PETAK, 17. MAJ) počinje peti po redu Pozorišni festival „Kustendorf“, pod sloganom „Ima li života pre smrti?“.

ТЕАТАР НА СРПСКОЈ ПЛАНИНИ: Позоришни Кустендорф почиње вечерас

N. Janković

Događaj u Mećavniku trajaće tri dana, do nedelje, 19. maja.

Na sceni „Prokleta avlija”, večeras u 18 časova, na repertoaru je predstava „Galeb” Narodnog pozorišta Sombor, po motivima novele Antona Pavloviča Čehova, u režiji Milana Neškovića. U 23 časa, po Čehovljevoj priči „Medved” biće izvedena istoimena predstava u režiji Ilje Arkhipova iz Sankt Peterburga. Ovu predstavu je pripremio Državni teatar mladih „Brijancev“.

N. Janković

Drugog dana festivala, takmičarski program počinje u podne, dok će u 21 sat biti izvedena predstava „Svaka divna stvar” somborskog teatra, u režiji Ninoslava Đorđevića.

U okviru takmičarskog programa, u subotu će na scenu studenti Akademije umetnosti Novi Sad, sa predstavama „Skakavci“ po tekstu Biljane Srbljanović i „Krotka“ po tekstu F. M. Dostojevskog. Zatim će predstavu „Životinjska farma“ po Orvelovom romanu igrati studenti Akademije umetnosti iz Beograda.

U nedelju, studenti Fakulteta dramskih umetnosti iz Beograda izvešće komad „11 potkošulja“ po tekstu E. Bonda, dok će se Akademija umetnosti iz Banjaluke predstaviti ostvarenjem „Ćelava pevačica“ po drami E. Joneska.

Nakon ceremonije zatvaranja i dodele nagrada studentima, u 23 časa koncert će održati Duda Buržujka i „Haiku za danas”.

Selekcija je od prvog festivala do danas poverena reditelju Milanu Neškoviću. O nagradama će odlučivati žiri u kome su glumica Vanja Ejdus, rediteljka Jana Maričić, kao i dramski pisac Đorđe Kosić.

N. Janković

- Slogan ovogodišnjeg festivala samo zvuči pesimistično. Sve predstave se bave ontološkom pitanjima kao što je strah od smrti. U prvi plan one ipak stavljaju optimizam i neupitnu veru u život, neophodnu u ovim turbulentnim vremenima – rekao je Nešković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POKLON VIKTORA ORBANA BRATU VUČIĆU: U Srbiju stigla moćna borbena vozila! (FOTO)