GLEDAOCI ODUŠEVLJENI PRIČOM O POŽRTVOVANJU: Premijera filma „Čuvari formule“ - događaj koji će se pamtiti

Dragana Matović

25. 10. 2023. u 17:29

SVEČANA premijera filma "Čuvari formule" bila je događaj koji će se dugo pamtiti. Posle velikih uspeha na međunarodnim festivalima u Lokarnu i Sarajevu, rediteljsko ostvarenje Dragana Bjelogrlića, po scenariju Vuka Ršumovića, naišlo je na ogromno interesovanje ovdašnje publike

ГЛЕДАОЦИ ОДУШЕВЉЕНИ ПРИЧОМ О ПОЖРТВОВАЊУ: Премијера филма „Чувари формуле“  - догађај који ће се памтити

foto: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/ nr

Sinoć su održane tri premijerne projekcije, u MTS dvorani i bioskopu Sinepleks u Galeriji Beograd. Glumačka i autorska ekipa filma, uz duge, jake aplauze i ovacije, poklonila se publici u svim salama posle premijernih prikazivanja.

U holu MTS dvorane, pre početka projekcije, svetla reflektora obasjala su crveni tepih, stvarajući spektakularnu atmosferu dostojnu holivudske premijere. Crvenim tepihom pred mnogobrojnim novinarskim ekipama prošetali su reditelj Dragan Bjelogrlić, glumci Radivoje Raša Bukvić, Ognjen Mićović, Alisa Radaković, Aleksis Maneti, Olivie Bartelemi, Ane Sara, Vuk Ršumović, pisac Goran Milašinović, po čijem romanu "Slučaj Vinča" je snimljen film, kao i Konstrakta i Manjifiko, koji zajednički potpisuju muziku za film...

Atmosferična pesma

KONSTRAKTA i Manjifito su rekli da su uživali dok su radili muziku za film:

-  Teško je žanrovski odrediti pesmu iz filma „Put“, ali deluje nam da prati filmsku priču i da nosi nadu u bolje sutra. Atmosferična je.

- Beograd je Beograd. Sve smo ovo prošli, ali večeras nam nije lako – rekao je Bijela pre početka projekcije. - Nadam se da će se publici dopasti film. "Čuvari formule" je ubedljivo najteži film koji sam snimio. Čudan je njegov put. Obično film krene iz Beograda na turneju po svetu, a "Čuvari" se već tri meseca prikazuje na festivalima širom sveta. Mislio sam da neće biti treme večeras, ali...Voleo bih da gledaoci filma osete empatiju i da se prisete nekih stvari koje su možda zaboravili.

Tokom projekcije dvorana je bila ispunjena tišinom, a film o tajnom projektu u jeku hladnoratovske krize, ljudskoj hrabrosti i moralnom nemiru je govorio. Priču o grupi naučnika u Institutu Vinča, koji su sticajem nepredviđenih okolnosti bili izloženi smrtonosnoj dozi zračenja, zbog čega ih jugoslovenska tajna policija odvodi na lečenje u Kliniku Kiri u Parizu publika je pratila skoro "bez daha". Istinita priča o prvoj transplantaciji ljudske koštane srži i ljudskoj humanosti, pokrenula je lavinu emocija.

VIŠI NIVO

- Dragan Bjelogrlić sve što radi digne na viši nivo – kaže Miloš Biković. – Bjela podiže stalno standarde. Od njega očekujem svaki put nešto bolje i kvalitetno.

"Čuvari formule" su dirljivo podsetili na spremnost pojedinih izuzetnih pojedinaca da se podvrgnu neverovatno bolnoj, potencijalno smrtonosnoj proceduri u maloj nadi da to može spasiti život strancu.

- Povratio sam se u ono što sam bio, tako da se osećam dobro – rekao je Bukvić novinarima. - Opet sam u svojoj koži. Cipele nisam menjao, ramena su ostala ista, telesna težina se vratila. Tako da je sve dobro. Malo smo obilazili razna mesta po Evropi i tek sad smo spremni da prikažemo našu priču našoj publici.

Intrigantnom pričom, dobrom glumačkom ekipom i visokokvalitetnom produkcijom, "Čuvari formule" privukli su šaroliku lepezu gledalaca. Na premijeri su bili i Miloš Biković, Srđan Dragojević, Andrija Milošević, Gordan Kičić…


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NEVEROVATNO! Ovo što je Novak Đoković uradio na Vimbldonu je ravno - čudu!