FESTIVAL ČEMBALO: Dvadeseto međunarodno izdanje Ars vivendi clavicembalum u Beogradu

V.V.S.

24. 10. 2023. u 16:23

U KONCERTNIM prostorima Galerije Artget, Galerije SANU, Etnografskog muzeja, Doma Vojske i Bitef teatra, od 29.oktobra do 17.novembra, održaće se 20. Međunarodni festival Čembalo, živa umetnost - Ars vivendi clavicembalum.

ФЕСТИВАЛ ЧЕМБАЛО: Двадесето међународно издање Ars vivendi clavicembalum у Београду

foto Promo

Kulturni centar Beograda je 2003. godine pokrenuo festival posvećen promociji klavijaturnog instrumenta delikatne zvučne boje - čembala, kao solističkog i kamernog instrumenta epoha od šesnaestog veka do savremenog doba. Iako je čembalo barokni instrument, zbog spleta istorijskih okolnosti i turske kolonizacije Srbije, kod nas je došao tek posle Prvog svetskog rata. Tako ovaj instrument ulazi stidljivo u muzički život Srbije, nalazeći svoje mesto jednako i u savremenoj i baroknoj muzici.

Tokom devetnaest izdanja ovog jedinstvenog festivala u organizaciji Muzičke redakcije Kulturnog centra Beograda, bogatu literaturu pisanu za čembalo predstavljali su renomirani muzičari iz Evrope i Srbije.

Festival se sastoji od nekoliko programskih celina: resitala stranih i domaćih muzičara posvećenih klasičnim i savremenim kompozicijama, izvođačkoj interpretaciji u kombinaciji sa gudačkim ansamblom, pijano-fortem, i flautom, obeležavanje četiri decenije posvećene čembalu Smiljke Isaković, ali i 20 godina rada ansambla "Beogradski barok" koji će spektakularnim izvođenjem zatvoriti festival u prostoru Bitef teatra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POTRESNA ISPOVEST NEBOJŠE IZ KIKINDE: Otac i ja smo ostali bez posla 2008, nismo znali kako ćemo da preživimo (VIDEO)