"SVESNO NAPUŠTANJE REALNOSTI" DO SEPTEMBRA: Zbog velikog interesovanja produžena izložba Bosilja i Sekulića u Italiji

V.V.S.

04. 08. 2023. u 15:16

IZLOŽBA "Svesno napuštanje realnosti: Ilija Bosilj i Sava Sekulić", bog velikog interesovanja i najave brojnih grupnih poseta u muzeju Casa dell'Art Brut u Italiji produžena je do 30. septembra.

СВЕСНО НАПУШТАЊЕ РЕАЛНОСТИ ДО СЕПТЕМБРА: Због великог интересовања продужена изложба Босиља и Секулића у Италији

foto: Lucia Tuoto

U organizaciji Muzeja naivne i marginalne umetnosti, svečano je izložba otvorena 10. juna, a o njoj je obiman članak objavio i italijanski regionalni dnevni list La Provincia Pavese. Inače, kustosi izložbe su dr Ivana Bašičević Antić, Marta Morgana Rudoni i Ivana Jovanović.

Dva najznačajnija predstavnika art brut umetnosti Srbije, Ilija Bosilj i Sava Sekulić, međunarodno su priznati kao klasici art bruta i zastupljeni su u značajnim muzejskim i privatnim kolekcijama. U nameri da, u okviru svog programa u Kulturnom centru Srbije u Parizu prikaže najznačajnije umetnike iz svoje kolekcije, MNMU je 2021. u Parizu nastupio sa izložbom "Moć vizije - Sava Sekulić", a 2022. godine sa izložbom posvećenom Iliji Bosilju pod nazivom "Svet po Iliji".

Upravo te dve postavke je muzej Casa dell'Art Brut želeo da prikaže u svojim prostorijama, pa je tako nastala nova izložba "Svesno napuštanje realnosti: Ilija Bosilj i Sava Sekulić".

Održavanje izložbe omogućilo je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, a značajan deo slika Ilije Bosilja za izložbu je ustupio Muzej Ilijanum iz Šida.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Hurgada iz prve ruke - Ovog leta posetite sa nama biser egipatske obale!