SLIKE OD SLAME: Remek-dela radi umetnik iz Župe (FOTO)

S.BABOVIĆ

26. 04. 2023. u 07:26

MNOGI poljoprivrednici u Srbiji čuvaju slamu, ali samo Župljanin Sava Nikolić – Poljanski (78) pravi od nje remek-dela.

СЛИКЕ ОД СЛАМЕ: Ремек-дела ради уметник из Жупе (ФОТО)

Foto:S.Babović

Kako to konkrento izgleda, moći će da vide posetioci 10. Međunarodnog sajma vina koji se u Župskom dvoru u Aleksandrovcu održava 29. aprila. Organizatori su originalnom slikaru omogućili da predstavi javnosti svoja dela za čiju je izradu više puta bio nagrađivan na festivalima inovacija i to zbog eksprementalne obrade materijala.

- Na usavršavanju tehnike radio sam ukupno 40 godina - ispričao je „Novostima“ Sava Nikolić-Poljanski. - Oduvek sam koristio običnu žitnu slamu, ali tajna je u samoj obradi. Prvo čistim slamu, a potom je sušim oko godinu dana. Proces bojenja dodatno je zahtevan, jer se u anilinskim bojama slama iskuvava najmanje dva puta, na vrlo visokim temperaturama. Tako se boje akumuliraju, a potom se suše isključivo na suncu. Slama postaje praktično fotosintetički materijal, koji ima i dve–tri dimenzije, jer se u jednom štapiću od osnovne preslikava čitav spektar nijansi.

Tek onda sledi poseban izazov: sklapanje slike. Po jednom kvadratnom centimetru je oko 100 elemenata slamnog materijala, što dodatno utiče na višedimenzionalnu percepciju slike. Autentičku tehniku Poljanski je svojevremeno nazvao „mikro-prizmatični mozaik“. Ono što je posmatraču sasvim jasno kada posmatra svaku sliku je da pred sobom ima neobičan mozaik. U slučaju najkompleksnijih radova, slika sadrži i više od 20.000 elemenata od slame.

Poljanski od slame oslikava pejzaže rodnog kraja, od sela Raklja gde i dalje živi do drugih krajeva Župe. Izrađuje dela sa motivima manastira, tradicije, običaja, portrete, poznate istorijske ličnosti.

Uskoro opširnije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ČETVORICA SRBA PROGLAŠENA ZA NEPRIJATELJE UKRAJINE! Tri fudbalska reprezentativca i trener uradili ovo - i našli se na crnoj listi