OKRUGLI STO U VUKOVOJ ZADUŽBINI: O Vitezu i Vuku

M. N. M.

17. 04. 2023. u 13:53

POVODOM prve godišnjice odlaska "vrsnog vukovca" Milovana Vitezovića (preminulog 22. mart prošle godine), jednog od osnivača i člana Saveta Vukove zadužbine, scenariste antologijske televizijske serije o Vuku Karadžiću i pisca monografije "Vuk naš nasušni", u ovoj je zadužbini upriličen je Okrugli sto naslovljen "Milovan Vitezović i Vuk".

ОКРУГЛИ СТО У ВУКОВОЈ  ЗАДУЖБИНИ: О Витезу и Вуку

Novosti(/ P. Milošević

U nadahnutoj uvodnoj reči profesor dr Boško Suvajdžić, predsedavajući Skuptšine Vukove zadužbine, podsetio je na Vitezovićevo obimno delo, ali i na sam stav o Vuku kao utemeljitelju srpske duhovne obnove i tvorcu pune narodne svesti. "Vuku je život bio u jeziku. I on u jeziku živi!", reči su koje je Vitezović zapisao o velikom reformatoru, tvorcu azbuke, kome je posvetio i scenario za antologijsku seriju.

Upravo je tokom rada na toj seriji koja će u Italiji poneti Gran-pri Evrope, a na predlog Umberta Eka biti uvrštena i na listu nematerijalne kulturne baštine UNESKO, Vitezović ostavio sledeći zapis:

- Kada sam 1977. godine ulazio u temu Vuka Karadžića, znao sam da će pisanje serije o ovoj ličnosti koja ima dušu moga naroda biti dug i zametan, a povrh svega preodgovoran posao. Ipak, nisam mogao pomisliti da će trajati deceniju i da ću u njemu osedeti. Verujem da nema časnijeg posla na kome sam mogao osedeti!"

Za okruglim su se stolom juče, uz članove Vitezovićeve porodice, zatekli i predstavnici drugih institucija značajnih za njegov život i delo, poput Kulturno-prosvetne zajednice Srbije i Beograda - najpre je Zoran Avramović govorio o Milovanu kao o patriotski angažovanom intelektualcu koji je svojim razgranatim delom služio književnosti ali imao i značajnu ulogu u javnom i političkom životu, dok se Živorad Žika Ajdačić prisetio mnoštva anegdotskih situacija tokom pola veka saradnje sa svestranim Vitezom i čestih nesuglasica pri čemu je "Milovan uvek bio u pravu".

O Vitezoviću su govorili i saradnici iz Udruženja književnika Srbije, Filološkog fakulteta, Radio-televizija Srbije, Čigoja štampe...

Direktor Filmskog centra Srbije Gordan Matić pomenuo je nezaboravna scenaristička ostvarenja Vitezovića, poput "nepristojno malo prikazivane" serije o Vuku, koja su zbog osobenog pristupa istorijskoj građi ostvarila ogroman uticaj i ostavila trag na nove generacije stvaralaca.

Planirano je da naredne godine Vukova zadužbina priredi zbornik "Milovan Vitezović i Vuk", sa referatima sa jučerašnjeg Okruglog stola.

 

Kadijević: Dobitna kombinacija

REDITELj serije "Vuk Karadžić", Đorđe Kadijević, koji je uvek rado priseća rada sa Vitezovićem, ispričao je u kojoj je meri to bila idealna saradnja, u interakciji između dva suprotna shvatanja stvarnosti i različita temperamenta:

- Otrežnjivao me je i spuštao na zemlju, govoreći "Vuk je istina, da se mi držimo istine?!" Ono u čemu me je sputavao ispostavilo se kao korisno za seriju, iako je oćutao mnoge elemente fantastike koje sam bezobrazno, ne pitajući, "puštao" u seriju. Bio sam fasciniran njegovom pripremljenošću, godinu dana smo mi najpre radili samo na tekstu iščitavši svako slovo koje postoji u Vukovom nasleđu. I uspeli smo da stvorimo tu monumentalnu istorijsku TV fresku o nama u Evropi, seriju čiji je junak i narod, ne samo Vuk - koji u odnosu na taj narod predstavlja sublimat duha, istoričnosti, samosvesti, zagledanosti u prošlost i u budućnost. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (0)

ŠEK ŠOKIRAO CEO SVET: Amerikanci neće uzeti zlato na Olimpijskim igrama 2028! Ovi timovi mogu do postolja!