U BEOGRADU NASTAVLJEN POSTUPAK PROTIV EKIPE VELJKA BELIVUKA OPTUŽENE ZA SEDAM UBISTAVA: Stop za Miljkovićeva pisma

Z. Uskoković

04. 10. 2024. u 18:34

OPTUŽENI Marko Miljković, kome se sudi kao visokorangiranom pripadniku kriminalne grupe i desnoj ruci Veljka Belivuka, napisao je prošlog meseca čak četiri pisma javnim tužiocima za organizovani kriminal Saši Ivaniću i Zoranu Babiću, koji zastupaju optužnicu protiv njih.

У БЕОГРАДУ НАСТАВЉЕН ПОСТУПАК ПРОТИВ ЕКИПЕ ВЕЉКА БЕЛИВУКА ОПТУЖЕНЕ ЗА СЕДАМ УБИСТАВА: Стоп за Миљковићева писма

Marko Miljković i Veljko Belivuk

 Nijedno pismo, međutim, nije stiglo na naznačenu adresu, zbog odluke krivičnog veća, koje im sudi zbog, kako se navodi u optužnici, sedam ubistava, otmice, silovanje, trgovinu narkoticima i oružjem.

Ovim povodom, predsednica veća, sudija Zorica Avramović obratila se na kraju  današnjeg glavnog pretresa u Specijalnom sudu u Beogradu okrivljenom Miljkoviću:

- Vi znate da sud nadzire ovakvu vrstu komunikacija. Ova pisma predstavljaju lični stav i lično obraćanje tužilaštvu, ne tiču se postupka i vaše odbrane. Molim vas da to ne radite, nećemo ih ni ubuduće dostavljati.

Drugooptuženi u ovom sudskom postupku i ranije je slao pisma tužiocima, posebno Saši Ivaniću. On je još tokom istrage "upozoravao" Ivanića da čini, kako Miljković tvrdi, "kriminalne radnje", pozivao ga "da se pogledaju u oči", nudio svoje "svedoke-saradnike..." Mnogi su ovakvo ponašanje okrivljenog okarakterisali kao pretnje upućene tužiocu Ivaniću i to pred početak procesa ovoj kriminalnoj grupi.

Miljković je, što se iz tih pisanija vidi, posebno kivan bio na dojučerašnje "saborce", koji su pristali da sarađuju sa tužilaštvom. U jednom od pisama on navodi kako će jedan od okrivljenih-saradnika, a pominje Bojana Hrvatina i Nikolu Spasojevića "da digne ruku na sebe" i upozorava tužioca Ivanića da je "njegov život u vašim rukama", da čeka "da se pogledaju u oči", da ga čeka "u drugom poluvremenu", ma šta to značilo...

Sada je, međutim, sudija Avramović odlučila da prekine sa ovom praksom i odlučila da više nijedno pismo Miljkovićevo, koje nema veze sa aktuelnim sudskim postupkom prosledi tužiocu.

Prethodno je u najvećoj sudnici Specijalnog suda, u nastavku glavnog pretresa, prvooptuženi Veljko Belivuk postavljao pitanja okrivljenom-saradniku Srđanu Laliću. Pre njega je to učinio Marko Miljković. Tokom unakrsnog ispitivanja, obojica su pokušavala da diskredituju dojučerašnjeg saradnika.

Ponovo su se ređala pitanja i insistiranja na odgovorima, počev od toga ko je koga pratio, kojim automobilima, registarskim oznakama, ko je nosio džakove sa ostacima tela da baci u Dunav... Belivuka je zanimalo i koliko je novca Lalić dao za hrvatski pasoš, razlog za šta mu je trebala takva putna isprava...

- Za kriminal - kratko je pojasnio okrivljeni-saradnik.

- Da li si na razgovorima sa tužiocem bio pod dejstvom alkohola? - upitao je prvooptuženi.

- Pa u pritvoru sigurno nisam imao pristup alkoholu - nije se dao Lalić.

- Objašnjavao si ovde kako si, navodno, dobio kilogram kokaina za navodno ubistvo Ljepoje. Jesi li to prodao ili potrošio za svoje potrebe? - bio je ironičan Belivuk.

- Ja sam to dao na zaduženje, a nisam stigao da naplatim. Nisam siguran, mislim da je to trebalo Boris Vojinović da naplati - odgovorio je okrivljeni-saradnik.

- Kad je Miljković pitao odakle ti pare za nekretnine, rekao si da imaš dosta radnog staža i da si prodavao "Skaj" - usledilo je novo pitanje.

- Nisam siguran kako sam rekao, ali to se lako proveri, pošalješ Dejana Lazarevića (advokat, prim. aut.) u banku i on proveri sve izvode - nije se dao Lalić.

Belivuk je nastavio da provocira okrivljenog-saradnika, pa je došao do toga i odakle Laliću novac da ulaže u nekretnine:

- Je l' prodaja skaj-naloga legalan ili nelegalan posao, pošto si ulagao u nekretnine.

- Nisam ulagao u nekretnine, nego sam dobijao novac - objasnio je okrivljeni-saradnik. - "Skaj" je legalan. Ljudi su koristili za krivična dela, a moja dužnost je bila da ih obavestim da ne smeju da koriste "Skaj" za izvršenje krivičnih dela. To je kao kada pitamo da li je fabrika noževa kriva za ubistvo, koje smo izvršili Belivuk, Miljković i ja. Ja mislim da instaliranje "Skaja" nije ilegalno, već korišćenje za krivična dela.

Nastavak 23. oktobra

SUĐENjE pripadnicima kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića biće nastavljeno 23. oktobra kada će pitanja okrivljenom-saradniku Srđanu Laliću moći da postavljaju i ostali optuženi. Vlasnik "kuće užasa" u Ritopeku Vlade Draganić imao je problem sa zubima i bolovima, pa je u njegovo ime optuženi Miloš Budimir zamolio sud da iskoristi pravo na narednom ročištu.

Sudsko veće odbilo je i sve zahteve odbrane da se određeni okrivljeni puste na slobodu, odnosno da se onima, koji dolaze od kuće na suđenja, produži boravak van nje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (0)

Da li znate šta su privatni dani na poslu i koja kompanija nudi ovaj benefit?