ARTEMIJEVOM SEKRETARU 30 MESECI ROBIJE: Posle 15 godina izrečena presuda za štetu načinjenu fondu raško-prizrenske eparhije

N.B.

02. 10. 2024. u 12:47

MONAH Simeon Vilovski osuđen je juče pred Višim sudom u Beogradu prvostepenom presudom na dve i po godine zatvora jer je, kako je utvrđeno, zloupotrebom položaja odgovornog lica, u periodu od 2004. do 2009, oštetio fond raško-prizrenske eparhije namenjen za obnovu manastira na Kosovu i Metohiji. Njemu je presuda izrečena u odsustvu, jer su pravosudni organi Grčke odbili da ga izruče Srbiji.

АРТЕМИЈЕВОМ СЕКРЕТАРУ 30 МЕСЕЦИ РОБИЈЕ: После 15 година изречена пресуда за штету начињену фонду рашко-призренске епархије

Ideja je da se regrutuje novi kadar, Foto D. Milovanović

Istom odlukom, Dejan Subotički, direktor Privrednog društva "Eparhijski centar Rade Neimar" je takođe zbog zloupotrebe položaja odgovornog lica osuđen na četiri godine zatvora, u koje mu se uračunava vreme provedeno u pritvoru, dok je Jeleni Šubarević, predstavniku nadzornog organa, izrečena kazna kućnog zatvora u trajanju od godinu dana, uz elektronski nadzor.

Optužnica ih tereti da su počinili zloupotrebe u vezi sa obračunom troškova za građevinske radove i da je firmi "Rade Neimar" isplaćeno znatno više od stvarne vrednosti radova, dok neki naplaćeni radovi nisu ni izvedeni. Isplate iz blagajne Eparhije raško-prizrenske su, prema optužnici, obavljane bez prethodne potrebne saglasnosti nadležnih crkvenih organa.

Mora da vrati devet miliona

PREMA presudi, Vilovski je obavezan da nadoknadi štetu raško-prizrenskoj eparhiji u iznosu od devet miliona dinara, a Subotički 15 miliona dinara. Sudija je konstatovala da se od PD "Eparhijski centar Rade Neimar" oduzima imovinska korist u iznosu od 39 miliona dinara zbog sumnje da je proistekla iz krivičnog dela. 

Tužilaštvo ih tereti da su SPC oštetili za 349.000 evra. Punomoćnik SPC se ranije pridružio krivičnom gonjenju okrivljenih i istakao imovinsko-pravni zahtev od 20 miliona dinara, 32.000 evra i 1,8 miliona evra za koliko se crkva smatra oštećenom.

Krivični postupak u ovom slučaju pokrenut je još pre 15 godina. Vilovski je bio sekretar nekadašnjeg episkopa raško-prizrenske eparhije Artemija, koji je takođe bio optužen, ali je preminuo 2020, kada je protiv njega obustavljen krivični postupak. Artemije je bio optužen da je davao naloge za isplatu nezavršenih ili nedovrešenih radova preduzeću "Rade Neimar", a u odbrani tokom suđenja tvrdio je da su navodi optužnice "bazirani na klevetama i neistinama". Isticao je da je njegov progon usledio kada je 2009. tadašnjem potpredsedniku SAD Džozefu Bajdenu zabranio da poseti eparhiju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POTRESNA ISPOVEST NEBOJŠE IZ KIKINDE: Otac i ja smo ostali bez posla 2008, nismo znali kako ćemo da preživimo (VIDEO)