PRI KRAJU SUĐENJE ZA UBISTVO NIKOLE ZEČEVIĆA ZEKE: Milašinoviću preti novih 20 godina robije

Z.Uskoković, S.J.Matić

24. 09. 2024. u 18:01

PRED Višim sudom u Kragujevcu privodi se kraju suđenje za brutalno ubistvo Nikole Zečevića Zeke (38), koji je usmrćen na pločniku ovog grada 12. februara 2021. godine.

ПРИ КРАЈУ СУЂЕЊЕ ЗА УБИСТВО НИКОЛЕ ЗЕЧЕВИЋА ЗЕКЕ: Милашиновићу прети нових 20 година робије

Foto Printskrin

Za njegovu smrt optužen je Stefan Milašinović (24) iz Kraljeva, koji već robija za zločin počinjen u Beogradu godinu dana kasnije - 28. aprila 2022. U oba ova slučaja, kako se sumnja, reč je o plaćenim likvidacijama.

Milašinović je pravosnažno osuđen na 20 godina zatvora zbog ubistva Luke Žižića (37) u novobeogradskom lokalu "Ritual". U slučaju da bude oglašen krivim i za smrt Zečevića, njemu takođe preti dvodecenijska robija. Kraljevčaninu, međutim, kazne ne mogu da se spajaju, pa će on tako iza rešetaka, bez obzira na dva zločina, ostati najduže 20 godina.

Iako je ubistvo poznatog Kragujevčanina, kako ga tereti optužnica, počinio ranije, njegova uloga u ovom smaknuću, otkrivena je posle hapšenja zbog likvidacije Žižića. Tokom uviđaja u "Ritualu" pronađeni su biološki tragovi, koji su se upoređivanjem, poklopili sa onima iz Kragujevca.

Zečević je ubijen, kako su pisali tada mediji, na ulici dok je išao do obližnje pekare da sinu kupi parče pice. Njemu je maskirani napadač prišao s leđa i pucao nekoliko puta. Kada je žrtva pala, ubica mu je prišao i pucao u glavu. Sumnjalo se da je zločinac imao pomagača, koji ga je čekao u susednoj ulici sa vozilom.

Saučesnika je Milašinović imao i u Beogradu, posle ubistva Žižića. Prethodno je maskiran u građevinskog radnika ušao u "Ritual" i zatražio da ide u toalet od Žižićevog brata, što mu je dozvolio. Izašao je iz lokala, ali se vratio posle dva minuta, prišao žrtvinom stolu i zapucao. Luka Žižić bio je na mestu mrtav.

Deo prisutnih je skočio na ubicu, dok su drugi pokušavali da pomognu smrtno ranjenom Žižiću, što je zločinac iskoristio da se otrgne i pobegne. Uhapšen je nekoliko dana kasnije u štek vikendici u Kraljevu.

Kada se otkrilo da je on osumnjičen i za likvidaciju u Kragujevcu, počelo je da se piše o Kraljevu kao centru gde se regrutuju i angažuju plaćene ubice. U nekoliko dotadašnjih smaknuća, ne samo u Beogradu, već i šire, utvrđeno je da počinioci vode poreklo iz ovog grada na Ibru.

Sve ih je krasilo to da imaju jedva nešto više od 20 godina, da su do tada bili sitni prestupnici, ali i da koriste narkotike. Sumnjalo se da su plaćeni nekoliko hiljada evra, ali i da im je deo dat u kokainu.

Kraljevčanin Lazar Ilić sredinom oktobra 2020. godine u tržnom centru "Ušće" u Beogradu, pucjaući u glavu ubio je Aleksandra Šarca, koji je od zadobijenih povreda preminuo desetak dana kasnije. Napadač je pobegao, ali ga je crnogorska policija uhapsila u Budvi nekoliko meseci kasnije dok je, kako su tvrdili, pripremao ubistvo Marka Ljubiše Kana.

Operativna saznanja govore da je Ilić "radio" za kriminalnu grupu Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, po čijem nalogu je i ubio Šarca, ali i da ga je za svoje potrebe angažovao i navodni vođa "kavčana" Radoje Zvicer, upravo preko ove dvojce.

I ubistvo Ranka Radoševića, na benzinskoj pumpi u Rušnju, marta prošle godine, nije moglo da prođe bez Kraljevčana. Jedan od izvršilaca, koji je pucao, prema optužnici, jeste i Luka Vučetić (26). Posle identifikacije i hapšenja počinilaca bilo je jasno da je Kraljevo postalo centar za plaćena ubistva. Operativna saznanja govore i da su ih uglavnom angažovali "kavčani", odnosno njihov ogranak u Srbiji.

Tada su nadležni u MUP Srbiji odlučili da razbiju ovo mafijaško leglo i sproveli su dve koordinisane akcije "Paralela" i "Ribnica" na teritoriji Kraljeva i Beograda. Iza rešetaka se, u tom, trenutku, našlo 70 ljudi, a tokom pretresa njihovih objekata pronađeni su droga, oružje, luksuzni automobili...

- Analizom ubistava, koja su se dogodila u prethodnom periodu došlo se do podataka da je najviše počinilaca iz Kraljeva - saopštio je MUP. - Ta ubistva su izvršena na teritoriji Srbije, ali i regiona. To su ljudi, koji se vrbuju od strane visokorangiranih članova organizovanih kriminalnih grupa da izvrše najteža krivična dela za neka vrlo mala novčana sredstva ili ih zaduže za drogu, kockarski dug i onda su oni primorani da budu direktni izvršioci ili da pruže logistiku. Reč je o vrlo mladim osobama.

Vrbovali mladiće

TOKOM razbijanja "ćelija" "kavačkog klana" u Kraljevu, pripadnici MUP su uhapsili više osoba, a dve su označene kao direktni saradnici, koji su vrbovali mladiće za najteže zločine. Reč je o D. T. i O. D., za koje je utvrđeno da su, pored ostalog, koristili navijačke tribine za vrbovanje ubica. Utvrđeno je i da su bili direktno na liniji sa Nikolom Vuševićem, zvanim Ćopavi i Ludi Džoni sa Vračara i Veljkom Belivukom, koji su, navodno, likvidacije organizovali po nalogu Radoja Zvicera.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VUČIĆ SE SUSREO SA ŠOLCOM I BERBOKOVOM: Predsednik na prijemu koji su organizovali nemački kancelar i predsednik Namibije