ZVICERA SKRIVAJU ALBANCI? Posle hapšenja Nikole Vušovića i Nikole Filipovića steže se obruč i oko navodnog vođe "kavačkog klana" (FOTO)

Z. Uskoković

24. 10. 2024. u 17:04

ODBEGLI Nikola Vušović, zvani Džoni sa Vračara, izvesno vreme krio se u Španiji, a operativna saznanja govore da su on i navodni vođa "kavačkog klana" Radoje Zvicer čak živeli u zgradi do zgrade u Barseloni - saznaju "Novosti".

ЗВИЦЕРА СКРИВАЈУ АЛБАНЦИ? После хапшења Николе Вушовића и Николе Филиповића стеже се обруч и око наводног вође кавачког клана (ФОТО)

Foto: Instagram printskrin/V.N.

 Prema podacima bezbednosnih službi međutim, Kotoranin se nedavno vratio u Crnu Goru, gde se uspešno krije i kreće se po zemljama Balkana. I pre dva dana uhapšeni Nikola Filipović, živeo je u blizini Vušovića i Zvicera.

Hapšenje Zvicera je pitanje dana i zavisi od spremnosti nadležnih službi u tim državama da ga lociraju i uhapse.

- Postoje podaci o njegovim jatacima u južnoj srpskoj pokrajini, Kosovu i Metohiji - objašnjava naš izvor. - Određeni period proveo je u štek-stanu u Prištini, a onda se uz pomoć saradnika prebacio u Albaniju. Njemu je, nema sumnje, najsigurnije trenutno na ovim prostorima.

Hapšenjem Vušovića Zviceru je odstranjen važan krak finansiranja, ali i organizacije krijumčarenja narkotika i likvidacije. Posle "provaljivanja" kriptovane komunikacije "Skaj", njemu je jedini vid dogovora i razgovora oko poslova bio lični fizički kontakt, odnosno licem u lice.

Foto: V. N.

Nikola Vušović Džoni

- Tako su Vušović i Zvicer najlakšše i najbezbednije organizovali kako ubistva, tako i krijumčarenje kokaina iz Južne Amerike u Zapadnu Evropu, što je i bio osnovni vid finansiranja klana - objašnjava naš sagovornik. - Šverc narkotika odvijao se preko španskih luka, pa je prisustvo na terenu bilo od velike koristi.

Navodi se i da se "kavčanin" posle hapšenja Belivukove kriminalne grupe gotovo u potpunosti oslonio na Vušovića i naložio mu da napusti Beograd. Sve se to dešavalo krajem februara 2021, kada je iza rešetaka završila kriminalna ekipa okupljena oko navijačke grupe "Iz Principa".

Samo mesec dana kasnije, 11. marta, pod, za javnost još nerazjašnjenim okolnostima, Vušović je završio iza rešetaka u Dominikanskoj Republici, jednoj od baza južnoameričkih kartela, ali američke Agencije za borbu protiv narkotika (DEA). Njegovo prisustvo je registrovano u jednom, navodno, izbegličkom kampu. Naše bezbednosne službe su dobile taj podatak i prosledile Interpolu.

ŽENE IH "LOCIRALE"

MESTO gde se krije Vušović nehotice je otkrila njegova nevenčana supruga, koja mu se pridružila u Španiji pre neku godinu. Ona je, kako saznajemo, imala kontakt sa svojim rođacima, preko kojih je prvo ona locirana, a onda i on. U akciji španske policije u Barseloni uhapšeni su oboje, ali je ona posle saslušanja puštena, dok je on prebačen u ekstradicioni pritvor. Za njim je nekoliko zemalja raspisalo crvenu Interpolovu poternicu, a uhapšen je na osnovu srpske. Prema nezvaničnim saznanjima i Filipović je pronađen preko devojke, koja je,inače, trudna.

- I dalje je nejasno kako se Beograđanin ponovo našao na slobodi - navodi izvor "Novosti". - Imamo određene sumnje, kada je reč o poznatoj obaveštajnoj agenciji, ali je poznato da se on posle toga vratio u Evropu, odnosno u Španiju. U jednom trenutku "pridružio" mu se i sam vođa Zvicer. Sve je to dobro funkcionisalo donedavno, kada je pronađena lokacija gde se krije Beograđanin.

Zvicera, takođe, pored ostalih država, potražuje i Srbija i to na osnovu više podignutih optužnica protiv ovog Kotoranina. On se sa Vušovićem i Urošem Piperskim, koji je na izdržavanju kazne u Portugalu, tereti za formiranje kriminalne grupe koja krijumčari kokain, ali i ubija. U vrhu ove ekipe je i Dario Đorđević, zvani Dekster, koji je uhapšen u Austriji.

Foto: Printscreen/MUP

Ovoj grupi, nazvanoj "vračarci", na teret se stavljaju ubistva Aleksandra Halabrina, Dragana Ristića Čađe, kao i Aleksandra Šarca. Pored toga, terete se i za pokušaje ubistva sada pokojnog Lazara Vukićevića, Samira Divljanovića, Miloša Nilovića, Andrije Zarića, kao i Arsenija Stefanovića. JTOK ih tereti i za neovlašćenu proizvodnju, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija i pranje novca.

Zvicer i Vušović optuženi su i da su od 2019. do 2022. godine organizovali grupu čiji su pripadnici cijanidom pokušali da otruju osobu koja je bila u pritvoru u Crnoj Gori i bila spremna na saradnju sa istražnim organima te države. Reč je o Strahinji Saviću, jednom od osumnjičenih za ubistvo Šarca, ali i pripremu likvidacije Marka Ljubiše Kana.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI SE NA SVETU PETKU POSTI? U nedelju je crveno slovo