U TOKU ANALIZA BIOLOŠKIH TRAGOVA SA ARSENALA ORUŽJA: Puške vlasništvo "Balkanskog kartela"

E. H.

28. 09. 2024. u 07:00

ARSENAL oružja pronađen u jednoj garaži u Bloku 29 u Novom Beogradu, prema operativnim podacima naših službi bezbednosti, pripada, najverovatnije, "Balkanskom kartelu".

У ТОКУ АНАЛИЗА БИОЛОШКИХ ТРАГОВА СА АРСЕНАЛА ОРУЖЈА: Пушке власништво Балканског картела

Foto: M. S.

 Ovaj štek je iznajmila , za sada, neidentifikovana osoba, koja je koristila falsifikovanu ličnu kartu Hrvatske. Specijalizovane ekipe MUP Srbije uzele su biološke tragove za analizu, kako bi se utvrdilo ko su "vlasnici" automata, bombi, eksploziva...

U istragu su se,pored beogradske policije, uključili i pripadnici Službe za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK) UKP MUP Srbije i Bezbednosno-informativne agencije. Postoje nagoveštaji i da će slučaj da preuzme Javno tužilaštvo za organizovani kriminal (JTOK).

Vlasnik garaže, Beograđanin,koji živi u Novom Sadu, ispričao je,navodno, policiji da je slučajno otkrio arsenal kada je odlučio da uđe u svoju nekretninu, jer zakupac nije izvršavao obaveze.

Pronađene su četiri vojne puške,koje vode poreklo iz Slovenije i sa Kosmeta , dok je četvrta ili iz Bosne i Hercegovine ili Hrvatske. Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je to oružje pripremano za izvršenje teških krivičnih dela i da se sumnja na jednu kriminalnu grupu, koja je to logistički pripremala. Ovaj kartel deluje na međunarodnom nivou.

-Policija intenzivno traga za zakupcem - istakao je Dačić. - Iako imamo podatke, oni nisu sasvim pouzdani. Zakupac je pokazao ličnu kartu Hrvatske, ali sumnjamo da to ima veze sa nekim drugim kriminalnim grupama. Sada se upoređuju otisci na oružju, DNK tragovi...Ima oko 60 uzoraka i otisaka prstiju, koji se trenutno analiziraju. Postoje indicije da su planirlai likvidaciju pripadnika neke suparničke kriminalne grupe.

Dačić je rekao i da se ovakvo oružje koristi za likvidaciju i ubistva, i dodao da je policija dobila informaciju da su četiri puške iz vojnih izvora, bivše JNA, koje su predate armiji još osamdesetih godina.

Inače, ovaj štek je pronađen skoro godinu dana posle hapšenja nekoliko pripadnika "Balkanskog kartela". Njih 13 je tada završilo iza rešetaka u Srbiji, dok su ostali privođeni po Evropi, a krivična prijava obuhvata i osobe, koje su u zatvoru u Peruu. Ova ekipa sumnjiči se za krijumčarenje najmanje sedam tona kokaina.

Tokom akcije policija je pretresla više objekata, a zaplenjene su velike sume novca, luksuzni predmeti, zlato, skupi automobili...Na imanju u blizini Zrenjanina otkrivena su burad u kojima je bilo sakriveno skoro tri miliona evra. Na drugim loakcijama, pronađene su tada dve snajperske i tri automatske puške, pet pištolja, prigušivači...

Pretresa jednog stana u Nišu,koji je kupljen da bi bio štek pronađena je veća količina oružja i eksplozivnih naprava. Kako se sumnja, grupa je učestvovala u krijumčarenju kokaina, koji je stizao u Evropu iz Kolumbije, Brazila, Ekvadora, ali i preko zapadne Afrike.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (0)

KAKVA BOMBA: Mitrovića po svaku cenu žele u Premijer ligi?