IZVLAČILI NOVAC IZ AMANA: Saslušano pet osumnjičenih

S. J. M.

12. 07. 2024. u 12:37

U Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu saslušano je pet osumnjičenih da su u periodu od 1. decembra 2021. godine do 31. jula 2023. godine preko fantomskih firmi izvlačili novac u iznosu od oko 2 milijarde dinara iz privrednog društva “Aman”, koji su dalje plasirali u inostranstvo, nelegalnu gradnju i kupovinu nepokretnosti u nameri da prikriju nezakonito poreklo imovine.

ИЗВЛАЧИЛИ НОВАЦ ИЗ АМАНА: Саслушано пет осумњичених

FOTO: Arhiva novosti

Osumnjičeni su na saslušanju negirali izvršenje krivičnih dela za koja se terete.

U pitanju su stvarni vlasnici pomenutih fantomskih firmi Miroslav B., Rajka B., Nemanja B., Jovan A., i knjigovođa Miodrag S.

Nakon saslušanja tužilaštvo je predložilo sudiji za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu da osumnjičenima odredi pritvor da ne bi uticali na svedoke i da ne bi ponovili krivična dela u kratkom vremenskom periodu.

Naredbom o sprovođenju istrage obuhvaćeno je ukupno 11 osumnjičenih od kojih se pet već nalazi u pritvoru, za petoro je pritvor danas predložen, dok će protiv jedne osumnjičene biti podneta krivična prijava u redovnom postupku.

Osumnjičenima se na teret stavlja da su izvršili krivična dela pranje novca i poreska prevara u vezi sa porezom na dodatu vrednost.

Više javno tužilaštvo u Beogradu je preuzelo na dalje postupanje predmet protiv pet okrivljenih koji se vodio pred Trećim osnovnim javnim tužilaštvom zbog krivičnog dela građenje bez građevinske dozvole, nakon što se došlo do saznanja da se pored elemenata tog krivičnog dela u radnjama osumnjičenih stiču i elementi krivičnog dela pranje novca, koje je u nadležnosti višeg javnog tužilaštva.

Preuzet je i predmet iz Drugog osnovnog javnot tužilaštva u Beogradu koje je vršilo provere u vezi sa poreskim krivičnim delom.

U pritvoru se prema odluci Trećeg osnovnog suda u Beogradu već nalaze zastupnik PD “Aman” Nemanja P., Miroslav B., zakonski zastupnici “Aman Real Estate” Mile V. i Kxalil S., kao i dvoje fiktivnih investitora u gradnju nelegalnog objekta Slobodan M. i Mladen N.

Postoje osnovi sumnje da su osumnjičeni preko mreže fantomskih firmi podnošenjem lažnih faktura izvlačili novac iz p. d. “Aman” koji su potom podizali sa računa fantomskih firmi i deo dalje bez osnova plasirali u inostranstvo, u Kinu.

Drugi deo su, kako se sumnja, ulagali u izgradnju objekta od 40.000 kvadratnih metara u Surčinu, kao i u kupovinu više nepokretnosti velikih vrednosti na povezana lica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (0)

Da li znate šta su privatni dani na poslu i koja kompanija nudi ovaj benefit?