IKONA ČEKA PROCENU STRUČNJAKA: Smrt monaha Simeona komplikuje istragu o krađi vredne relikvije sa Svete Gore (FOTO)

Игор Митић
Igor Mitić

28. 06. 2024. u 22:34

NAKON što se upokojio monah Simeon, koji je u Srbiju doneo ikonu "Umiljenje", nasleđenu od monaha koji su pre njega boravili u Karuljama na Svetoj Gori, istraga o njenoj krađi se dodatno komplikuje, posebno jer ovaj podvižnik, zbog svog zdravstvenog stanja, prema našim nezvaničnim saznanjima, u međuvremenu nije mogao da bude saslušan.

ИКОНА ЧЕКА ПРОЦЕНУ СТРУЧЊАКА: Смрт монаха Симеона компликује истрагу о крађи вредне реликвије са Свете Горе (ФОТО)

Foto: Printskrin Jujtub

Za krađu ikone osumnjičen je Leskovčanin S. V. (55), koji je 12. juna i uhapšen, ali je istog dana i pušten da se brani sa slobode. Prema rečima Ivice Dačića, ministra unutrašnjih poslova, on je iskoristio teško zdravstveno stanje oca Simeona, koji se tada nalazio u bolnici u Nišu. Ministar je još kazao da je ikona, stara dva veka, pronađena prilikom pretresa stana uhapšenog, a da se njena vrednost procenjuje na 82 miliona dinara.

To su, zapravo, navodi iz krivične prijave koju je protiv osumnjičenog podnela Leskovčanka S. S. u čijem je stanu, prema nezvaničnim saznanjima, otac Simeon povremeno boravio i bio u kontaktu sa većim grupom vernika. Među njima je bio i osumnjičeni.

Foto: Printskrin Jujtub

Monahu je iznenada pozlilo, pa su ga odveli kod lekara, a Leskovčanka je, po povratku u stan, koji je navodno otvoren originalnim ključem, policiji prijavila krađu.

Pred Osnovnim javnim tužilaštvom u Leskovcu u ovom slučaju je svakako bilo mnogo posla, ali je izvesno da smrt "ključnog svedoka" dodatno komplikuje utvrđivanje činjenica važnih za adekvatnu javnotužilačku odluku.

Ne zna se ni ko je oštećen

PRED istražnim organima je i zadatak da, pored uobičajenih radnji, utvrde i to ko je oštećeni, odnosno vlasnik svetogorske ikone, jer bi evidencija o tako vrednoj relikviji morala da postoji u nekim manastirskim ili crkvenim knjigama. Dok ne bude vraćena onom kome zaista pripada, ikonu će čuvati policija.

Osumnjičeni je negirao izvršenje krivičnog dela uz navode da jedini ima blagoslov, sada pokojnog, oca Simeona, da ikona bude kod njega, a isto to tvrdi i Leskovčanka koja je i podnela prijavu policiji o krađi vrednog dela.

Nadležni će morati da angažuju stručnjake koji će utvrditi autentičnost i uraditi procenu stvarne vrednost ikone za koju se priča da je delom izrađena i od čistog zlata, a ukoliko se ispostavi da su navodi iz krivične prijave tačni, moraće da se proveri i da li je prema važećim procedurama "prelazila" granicu i, ako nije, ko je za to odgovoran.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NAMEŠTALJKA OD POČETKA: Bivši obaveštajac otkrio mračnu tajnu debate u SAD