MALOLETNIKE TERETE ZA TEŠKO UBISTVO: Određen pritvor tinejdžerima koji su do smrti tukli Đorđa Mijatovića

Z.U.

29. 05. 2024. u 14:32

OBDUKCIJA tela Đorđa Mijatovića (37), rođenog brata potpredsednika vlade Federacije Bosne i Hercegovine Vojina Mijatovića, pokazala je da je on preminuo zbog posledica povreda glave.

МАЛОЛЕТНИКЕ ТЕРЕТЕ ЗА ТЕШКО УБИСТВО: Одређен притвор тинејџерима који су до смрти тукли Ђорђа Мијатовића

Foto Nikola Skenderija/Printskrin

 Za njegovo prebijanje, u nedelju po podne na Voždovcu, osumnjičena su dvojica maloletnika, koje Odeljenje za maloletnike Višeg javnog tužilaštva u Beogradu tereti da su počinili teško ubistvo!

Kako saznajemo, Više javno tužilaštvo je odmah posle saslušanja osumnjičenih maloletnika zatražilo da im se odredi pritvor do 30 dana, nakon čega je sudija za prethodni postupak to prihvatio.

Mlađi tinejdžer je uhapšen prekjuče po podne, dok se drugi, u pratnji advokata, juče predao istražnim organima. O ovom nemilom događaju izjavu je dao i ministar policije Ivica Dačić.

- Pošto smo u međuvremenu došli do snimaka, mislim da je jasno da je posle tuče u kojoj su učestvovali, on bio toliko povređen da je od tih posledica preminuo u Urgentnom centru - naglasio je ministar. - I upravo zbog toga će ova dvojica maloletnika, koja su glavni osumnjičeni, biti predata dalje tužilaštvu i drugim državnim organima, kako bi se procesuirala za najteža krivična dela.

Hteo je da se umije

NI na kraj pameti mi nije bilo da je u životnoj opasnosti. Hteo je da se umije, ali smo mu rekli da ako se umije i dođe policija, nema rezultata. Njegova supruga je pozvala policiju, a on joj je tada kazao da su imali baklju, ali da nije htela da im se zapali - ispričala je žena koja je bila očevidac ovog nemilog događaja.

Dačić je pohvalio pripadnike policije koji su radili na ovom događaju jer je, kako je rekao, to bio izuzetno komplikovan slučaj, u kojem nije bilo svedoka i moralo se veoma pažljivo prići svemu tome:

- Mi smo zaplenili nekoliko snimaka sa okolnih kamera, koji su na drugim nekim objektima, pošto nema direktnog snimka konkretno tog terena. Ali je sa svih tih kamera bilo moguće, uz dosta pažnje, zato što je reč o maloletnicima, identifikavati osumnjičene. Tako da, što se tiče policije, svima treba da bude jasno da niko neće moći da izbegne hapšenje.

Inače, policija je u nedelju oko 18.20 dobila prijavu da su u jednom parku na Voždovcu dve osobe pretukle muškarca. Mijatović je posle napada izvesno vreme bio svestan, ali je zbog teških povreda usledila serija epileptičnih napada i na kraju infarkt. Njemu je bila napukla i lobanja i uprkos naporima lekara iz Urgentnog centra, on je ubrzo preminuo u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Policija je ubrzo počela da traga za dvojicom osumnjičenih. Pregledani su i snimci sa kamera, postavljenih na okolnim zgradama, gde je i zabeležen sam napad, ali i bekstvo dvojice tinejdžera.

Sukobu Mijatovića i maloletnih huligana prethodilo je maltretiranje njegovog sina (11), kome su posle svega oteli i loptu. On se popeo u stan i o svemu obavestio oca, koji je sišao da pita dečake zašto to rade.

- Na jednom od snimaka se vidi kako Mijatović izlazi iz zgrade i ide ka parkiću - objašnjava naš izvor. - Vidi se i trenutak kada počinje svađa, a potom i gurkanje, tuča... Đorđe pada, ali se i diže...

Mijatović je, iako teško povređen, uspeo da ustane.

- Videla sam kada su ga tukli, pobili su se, kao da se boksuju sva trojica - ispričala je jedna žena očevidac za medije. - Boksovali su se kod stolova gde je tabla za šah. Đorđe je pao, a čini mi se i da je jedan od njih pao. Jedan ga je šutirao u deo glave, a onaj drugi u slabine i po leđima. Zatim je dotrčao jedan čovek do ljuljaški i rekao: "Šta to radite?" i mladići su otišli. On je prišao, pomogao čoveku da ustane. Prišla sam i ja i utom mu je došla supruga. Bio je sav krvav.

Maksimalna kazna deset godina

PREMA zakonu, maloletnici od 16 i 17 godina su stariji maloletnici i mogu da idu u maloletnički zatvor ako počine krivično delo za koje je zaprećena kazna viša od pet godina. Maloletnički zatvor može da traje od šest meseci do pet godina, a u slučaju teškog ubistva oni mogu da budu osuđeni na maksimalno 10 godina maloletničkog zatvora.

Prilikom odmeravanja kazne sud ima u vidu stepen zrelosti maloletnika, kakav je u školi, kakva mu je porodica, kakav mu je način života, kao i vreme koje je potrebno za njegovo vaspitavanje. Osuđeni na kaznu maloletničkog zatvora u kazneno-popravnom zavodu za maloletnike mogu ostati najduže do 23. godine, a ako do tada ne izdrže kaznu, premeštaju se u zatvor za punoletne. Posle 23. godine mogu ostati samo ako završavaju školovanje ili ako im ostatak kazne nije duži od šest meseci, ali najduže do navršene 25. godine.

Prema rečima ove stanarke, u park je tada stigao i komšija iz njihove zgrade, koji je prethodno veče, u subotu, takođe bio napadnut. Mijatović je sa teškim povredama odmah prebačen u Urgentni centar, ali mu nije bilo spasa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PLJUVANJE, PA KAO KAJANJE: Albanski reprezentativac se pere nakon vređanja Srba na EURO 2024