GUJANIČIĆ: Korporativnim obveznicama NIS diversifikuje izvore finansiranja

Promo

28. 10. 2024. u 12:46

EMITOVANjEM korporativnih obveznica u obimu od 50 miliona evra kompanija NIS planira da diversifikuje izvore finansiranja, ali i da istovremeno iskoristi aktuelne pogodnosti državne strategije razvoja tržišta, rekao je Nenad Gujaničić, glavni broker u investicionom društvu “Momentum Securities” povodom najave emitovanja emisije korporativnih obveznica NIS-a.

ГУЈАНИЧИЋ: Корпоративним обвезницама НИС диверсификује изворе финансирања

Foto: Promo

Ukoliko ovu odluku potvrdi i Skupština akcionara NIS-a na vanrednoj sednici zakazanoj za 15. novembar, kompanija će izdati emisiju obveznica od 50 miliona evra uz kamatnu stopu 6,5 odsto godišnje, uz ročnost od pet godina. Emisija je indeksirana u evrima, a minimalni iznos za uplatu je 100.000 evra u dinarskoj protivvrednosti.

Gujaničić je za portal Energija Balkana ocenio da su potencijalni kupci pre svega domaća pravna lica, odnosno institucionalni investitori koji nemaju regulatorna ograničenja za kupovinu ovih hartija. “S obzirom na relativno visok prag za ulaganje, biće veoma mali broj fizičkih lica koji će naći među potencijalnim kupcima”, rekao je on.

- NIS planira da emituje korporativne obveznice u obimu od 50 miliona evra na domaćem tržištu, kako bi diversifikovao izvore finansiranja…Ovo je relativno mali obim emisije, uzevši u obzir ukupnu zaduženost kompanije (oko 600 miliona evra prema bankama), ali je ovo verovatno pokušaj da se ispita potencijal domaćeg tržišta i možda trasira put za neke nove emisije - ocenio je Gujaničić.

Prema njegovim rečima, NIS ne spada u previše zadužene kompanije i relativno lagano servisira svoje obaveze, pa će takav slučaj biti i sa ovom obveznicom.

- Kompanije koje su kotirane na berzi se itekako zadužuju putem obveznica i to jedan od glavnih razloga zašto su te kompanije i kotirane na tom tržištu. Ali, na razvijenim tržištima, usled ogromne likvidnosti, relativno je lako velikoj kompaniji da prikupi potreban kapital, dok će NIS morati da se zamisli da li će uopšte moći da prikupi tek 50 miliona evra kapitala - rekao je Gujaničić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠTA NIJE U REDU SA TIM?: Čuveni teniser otkrio kada bi Novak Đoković mogao da završi karijeru