"PUTINOV PLAN DA POBEDI DOLAR“ Analiza lista "Ekonomist“- Ruski predsednik planira da zada udarac finansijskoj dominaciji SAD

Novosti onlajn

21. 10. 2024. u 17:05

ALTERNATIVNI platni sistem BRIKS, koji promoviše ruski predsednik Vladimir Putin, mogao bi da dovede do kraha dolarskog sistema, piše britanski list „Ekonomist“ u članku naslovljenom „Putinov plan da pobedi dolar“.

ПУТИНОВ ПЛАН ДА ПОБЕДИ ДОЛАР“ Анализа листа Економист“- Руски председник планира да зада ударац финансијској доминацији САД

tanjug

„Na samitu BRIKS Putin planira da toj organizaciji da na značaju tako što će predložiti da se formira novi globalni finansijsko-platni sistem kako bi zadao udarac američkoj dominaciji u svetskim finansijama i zaštitio Rusiju i njene prijatelje od sankcija“, navodi se u članku.

Autor članka podseća da je još u junu rusko Ministarstvo finansija najavilo platformu BRIKS Bridž za obračune u nacionalnim valutama, uključujući digitalne. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov istakao je da će alternativni platni sistem BRIKS omogućiti obavljanje ekonomskih operacija „bez zavisnosti od onih koji su odlučili da naprave oružje od dolara i evra“.

Ističe se da za ideju alternativnog sistema aktivno lobira i Kina. BRIKS Bridž bi mogao da obezbedi zemljama Globalnog juga jeftinije i brže transakcije, kao i da privuče ekonomije u razvoju.

Zapadni zvaničnici, sa druge strane, strahuju da će se BRIKS Bridž koristiti za zaobilaženje sankcija, navodi list. Taj sistem bi mogao da ugrozi dugogodišnju dominaciju SAD u svetskom finansijskom sistemu. Ističe se da su od 2000. godine svetske nacionalne rezerve u dolarima smanjene sa otprilike 70 na 58 odsto, dok su u „netradicionalnim valutama” porasle.

Istovremeno, autor podseća da je broj onih koji su pod američkim sankcijama porastao za preko 900 odsto za dve decenije do 2021. godine. SAD su se takođe mešale u rad formalno nezavisnog sistema SVIFT, zahtevajući da se isključe nepodobne banke i cele zemlje, poput Irana. Nakon početka ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini, oni su uveli Rusiji sektorske sankcije i tako su doveli i druge zemlje u situaciju sa razmisle o svojoj zavisnosti od američkih finansija.

„Putin se nada da će iskoristiti to nezadovoljstvo dolarom na samitu BRIKS. Za njega je stvaranje nove šeme neodložan praktičan prioritet, kao i geopolitička strategija“, navodi se u tekstu.

Pored toga, navodi se, zvaničnici BRIKS su pre samita u Kazanju održali niz sastanaka na kojima su razgovarali o osnivanju agencije za kreditni rejting i velike osiguravajuće kompanije.

Ranije je ministar finansija Rusije Anton Siluanov na sastanku sa ministrima finansija i guvernerima centralnih banaka zemalja BRIKS izjavio da će na samitu u Kazanju liderima organizacije biti predstavljen izveštaj o unapređenju međunarodnog monetarnog finansijskog sistema, odnosno inicijativa za stvaranje platnog sistema BRIKS.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO:

U ČAST HEROJA: Vatromet povodom 80 godina od oslobođenja Beograda


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SLAVNOM RUSU KRENULI DA ODSTRANE TESTIS! Andrej Rubljov hitno primljen u bolnicu, a na operacionom stolu...