ERA GRAĐEVINARA: Piše se Zakon o planiranju izgradnje

Novosti online

11. 10. 2024. u 11:57

SRBIJA se nalazi na pragu nove ere građevinarstva, a sledeće godine biće izrađen novi Zakon o planiranju izgradnje, rekao je danas ministar građevinarstva Goran Vesić na svečanom otvaranju Regionalne konferencije "Budući trendovi u građevinskoj industriji".

ЕРА ГРАЂЕВИНАРА: Пише се Закон о планирању изградње

Foto I. Marinković

Kako je rekao, u Srbiji je vrednost svih izvedenih građevinskih radova u drugom kvartalu porasla za 22 odsto, dok je prošla godina završena sa rastom od 11,2 odsto.

- Građevinska industrija u Srbiji postaje značajan zamajac u rastu BDP. Naše učešće je u drugom kvartalu ove godine činilo 5,92 odsto BDP i naš doprinos u drugom kvartalu BDP zemlje je iznosio 1,1 milijardu evra - istakao je Vesić.

Donošenju novog zakona, kako je istakao, prethodiće široka javna rasprava.

- To je deo naših najvažnijih zakona, gde ćemo ići na dodatno uprošćavanje procedura, na transparentnost postupka, na davanje javnih ovlašćenja i projektnim biroima i nekim drugim učesnicima u procesu izgradnje kako bi se država više rasteretila, a građani dobijali bržu i bolju uslugu - rekao je Vesić.

On je podsetio da je Srbija Izmenama i dopunama Zakona o izgradnji uvela novine koje nemaju mnoge zemlje članice EU.

- To su sertifikati zelene gradnje koji će početi da se primenjuje od 2026, za sva zdanja sa 10.000 kvadrata i javne objekte kojim se uvodi upotreba ekoloških materijala, što bi moglo da obezbedi povrat od 10 odsto na doprinose za građevinsko zemljište - objasnio je Vesić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Wolt i Mercator spajaju domaće proizvode sa popustima