DOGOVOR VREDAN 6,7 MILIJARDI DOLARA: "Rio Tinto" postaje globalno značajan igrač u proizvodnji litijuma

Novosti online

10. 10. 2024. u 10:03

KOMPANIJA "Rio Tinto" je juče objavila dogovor o kupovini akcija američke kompanije "Arkadijum litijum", čime ovaj rudarski gigant ulazi u sam vrh svetske proizvodnje litijuma.

ДОГОВОР ВРЕДАН 6,7 МИЛИЈАРДИ ДОЛАРА: Рио Тинто постаје глобално значајан играч у производњи литијума

Foto: Shutterstock

Transakcija vredna 6,7 milijardi dolara, koja treba da bude finalizovana sredinom sledeće godine nakon glasanja akcionara, pokazuje da "Rio Tinto" čvrsto veruje u budućnost litijuma, ključnog materijala za proizvodnju baterija.

Strateška akvizicija predstavlja značajan korak ka jačanju pozicije "Rio Tinta" kao jednog od vodećih globalnih proizvođača litijuma, po procenama analitičara trećeg u svetu iza američkog "Albemarla" i čileanskog SMQ, dok istovremeno jača posvećenost kompanije održivoj energetskoj tranziciji.

Ovom akvizicijom "Rio Tinto" će imati pristup rudnicima i pogonima za preradu širom sveta. Akvizicijom "Arkadijuma", "Rio Tinto" dobija pristup rudnicima litijuma, postrojenjima za preradu i nalazištima u SAD, Argentini, Australiji i Kanadi. Kako prenosi Rojters, procenjuje se da bi do 2030. godine mogao da dostigne udeo od 10 odsto u globalnoj ponudi litijumskih proizvoda.

Pristup rudnicima i postrojenjima i nalazištima
sad imaju u SAD, Argentini, Australiji i Kanadi

Uz projekat "Rinkon" u Argentini, koji bi trebalo da počne sa proizvodnjom kasnije ove godine, i "Jadar" u Srbiji, akvizicija "Arkadijuma" učvrstiće britansko-austrijsku kompaniju kao globalnog lidera u sirovinama za energetsku tranziciju.

Foto: Shutterstock

Generalni direktor "Rio Tinta" Jakob Stausholm izjavio je da akvizicija "Arkadijum litijum" predstavlja značajan iskorak u sprovođenju dugoročne strategije kompanije:

- Ovim stvaramo litijumski portfolio svetskog značaja, koji će, zajedno sa našim operacijama u proizvodnji aluminijuma i bakra, obezbediti snabdevanje ključnim materijalima neophodnim za energetsku tranziciju. "Arkadijum litijum" je izuzetna razvojna prilika, a mi ćemo na osnovu naše veličine, razvojnih kapaciteta i finansijske snage omogućiti da se ostvari potencijal prvoklasnih resursa ove kompanije.

Foto: Printskrin

Da je reč o akviziciji u pravom trenutku potvrdio je Stausholm koji je rekao za list "Australijan" da "Arkadijum" donosi izuzetne veštine, posebno u kapacitetu prerade.
- Ne možete samo da rudarite - morate da rudarite i prerađujete. To je izvanredna kompanija, a mi donosimo našu veličinu, razvojne sposobnosti i finansijsku snagu kako bismo ostvarili pun potencijal - naglasio je Stausholm.

Centri u Argentini i Kvebeku

Objavljujući vest o dogovoru, "Rio Tinto" je naveo da planira otvaranje svetskih litijumskih centara u Argentini i Kvebeku, gde dve kompanije imaju komplementarna prisustva i bogato iskustvo. Kombinovanjem tehnološkog liderstva u ekstrakciji litijuma, Rio Tinto će se pozicionirati kao lider na tržištu u preradi litijuma, navodi se u saopštenju kompanije.

Rojters piše da se može očekivati još sporazuma među proizvođačima litijuma, jer su dugoročni izgledi za potražnju za električnim vozilima pozitivni.

"Arkadijum litijum" je jedna je od globalno vodećih vertikalno integrisanih kompanija u proizvodnji i ekstrakciji litijuma, uključujući eksploataciju litijuma iz čvrstih stena i konvencionalnu ekstrakciju iz slanih rastvora, kao i u oblasti primene tehnologije za direktnu ekstrakciju litijuma. Ima oko 2.400 zaposlenih širom sveta, kao i operacije i projekte na lokacijama u Argentini, Australiji, Kanadi, Kini, Japanu, Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Američkim Državama.

2.400 zaposlenih širom sveta ima ova čuvena američka kompanija

Njen trenutni proizvodni kapacitet iznosi 75.000 tona ekvivalenta litijum-karbonata godišnje, a postoje planovi da se proizvodni kapacitet više nego udvostruče do kraja 2028. godine.

Transakcija vredna 6,7 milijardi dolara. Do 2030. imaće 10 odsto ponude ove strateške rude

Ova akvizicija dolazi u pravom trenutku, jer omogućava "Rio Tintu" da na vreme uđe u tržište koje se očekuje da će doživeti snažan rast zbog ubrzane energetske tranzicije ka obnovljivim izvorima energije. "Rio Tinto" veruje u povoljne dugoročne trendove na tržištu litijuma, uz očekivani godišnji rast potražnje veći od 10 procenata do 2040. godine, što će dovesti do deficita u snabdevanju.

(M-50)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KO JE BILA ANDRIĆEVA ŽENA? U Nobelovcu je igra zanosna Sarajka - Tihomir Stanić je hteo samo nju (FOTO)