GRADITELJI ZA NOVI VEK: U Sava centru 10. i 11. oktobra održava se regionalna konferencija "Budući trendovi u građevinskoj industriji"

V. N.

09. 10. 2024. u 10:00

BRZI razvoj infrastrukturnih projekata u Srbiji i regionu, izazovi koji su pred nama, ali i sve aktuelnosti iz oblasti inženjerskih konsultantskih usluga, samo su neke od tema regionalne konferencije "Budući trendovi u građevinskoj industriji" koja se 10. i 11. oktobra održava u Sava centru u Beogradu.

ГРАДИТЕЉИ ЗА НОВИ ВЕК: У Сава центру 10. и 11. октобра одржава се регионална конференција Будући трендови у грађевинској индустрији

Foto: Promo

U organizaciji Udruženja inženjera konsultanata Srbije (Association of Consulting Engineers of Serbia - ACES) koje je ujedno i zvanični zastupnik Internacionalne federacije inženjera konsultanata FIDIC, na ovoj konferenciji okupiće se vodeći inženjeri, konsultanti, kao i građevinski i pravni stručnjaci iz naše zemlje, regiona i Evrope.

- Jedna od tema koje će biti predmet diskusije na panelima je unapređenje tenderskih procedura sa posebnim naglaskom na održiv način tenderisanja budućih projekata - kaže Bojan Dinić, izvršni direktora ACES. - To u praksi znači integrisanje zaštite životne sredine, kao i ekonomskog i društvenog uticaja razvoja takvog projekta i kako naći pravi balans među njima, a to je trenutno jedna od vrlo aktuelnih tema. Učesnici će imati priliku i da se upoznaju sa novim tehnologijama koje su nam dostupne da podržimo održivo tenderisanje i razvoj novih projekata. Naravno, tu se moramo dotaći i veoma aktuelne teme primene veštačke intelegencije u razvoju građevinskih projekata.

Prema njegovim rečima, jedna od tema je i rešavanje sporova u građevinskoj industriji koristeći alternativne dostupne metode koje mogu smanjiti broj sudskih sporova i arbitraža:

- Tu bih posebno naglasio ulogu CDRC odnosno njegovog prvog Centra u regionu za rešavanje sporova u građevinarstvu. Centar smo osnovali 2022. i on pruža efikasne, cenovno konkurentne i profesionalne usluge arbitraže, adjudikacije i ekspertske usluge specijalizovane za sektor građevinarstva. Uloga DAB (Odbor za rešavanje sporova) u izbegavanju i rešavanju sporova je veoma aktuelna tema i na međunarodnom planu. Zbog svih uočenih prednosti aktivno se radi na promovisanju ovog mehanizma.

Javne nabavke

Učesnici će moći da čuju koja je to najbolja praksa odabira zasnovanog na kvalitetu u javnim nabavkama i nabavkama finansijskih institucija, ali i o "zloupotrebama" zlatnih principa FIDIC. Razgovaraće se i o ulozi inženjera u lokalnoj, odnosno regionalnoj praksi, osiguranju od profesionalne odgovornosti, ali i o predlogu novih posebnih uzansi o građenju kao i o aktuelnoj temi prilagođavanju cena radova i građevinskih materijala na projektima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MINISTARSTVO HITNO REAGOVALO: Oglasili se o svedočenju K. K. povodom masakra u Ribnikaru

MINISTARSTVO HITNO REAGOVALO: Oglasili se o svedočenju K. K. povodom masakra u Ribnikaru

MINISTARSTVO informisanja i telekomunikacija sa najvišim stepenom zabrinutosti i osude reaguje povodom činjenice da je značajan broj štampanih i elektronskih medija 8. i 9. oktobra ove godine detaljno izveštavao o svedočenju maloletnog K. K. na suđenju povodom prošlogodišnje tragedije do koje je došlo u Oglednoj osnovnoj školi ,,Vladislav Ribnikar“ u Beogradu, iako je sudsko veće i na početku jučerašnjeg ročišta iznova naglasilo to da je ono zatvoreno za javnost.

09. 10. 2024. u 11:24

Komentari (0)

MONFIS ISPISAO ISTORIJU U ŠANGAJU: Francuski teniser dostigao rekord Rodžera Federera (FOTO)