IZ OVE OPŠTINE LJUDI NE ODLAZE, A STALNO RASTE BROJ ZAPOSLENIH: Prosečna plata skoro 90.000 dinara, broj stanovnika je svake godine veći

Novosti online

20. 09. 2024. u 17:59

STAROJ Pazovi stalno raste broj stanovnika i zaposlenih: Stopa nezaposlenih manja od tri odsto, a robna razmena oko 1,6 miliona evra godišnje.

ИЗ ОВЕ ОПШТИНЕ ЉУДИ НЕ ОДЛАЗЕ, А СТАЛНО РАСТЕ БРОЈ ЗАПОСЛЕНИХ: Просечна плата скоро 90.000 динара, број становника је сваке године већи

Foto: Arhiva "Novosti"

Opština Stara Pazova ima stalni trend rasta broja stanovnika i zaposlenih, stopa nezaposlenosti manja je od tri odsto, prosečna plata u junu bila je 88.500 dinara, a robna razmena na godišnjem novu dostiže oko 1,6 milijardi evra, rečeno je na konferenciji za novinare povodom predstojećeg Regionalnog sajma privrede.

Ovogodišnji 17. Regionalni sajam privrede, koji će biti održan u prostoru Kompleksa sportsko-rekreativnih bazena u Novoj Pazovi 26. i 27. septembra, organizuju Opština Stara Pazova i Regionalna privredna komora Sremskog okruga uz podršku Razvojnog fonda Vojvodine, a domaćin Sajma je porodična kompanija Stamevski - Moj slatkiš.

Predsednik opštine Stara Pazova Đorđe Radinović poručio je da ta lokalna zajednica, jedna od najuspešnijih u Srbiji, ostaje "posvećena razvoju privrede" što je ilustrovao podatkom da je 2013. godine u stalnom radnom odnosu na području opštine bilo zaposleno oko 9.500 ljudi, a ove godine ih je više od 30.000.

Direktor Regionalne privredne komore Srema (PKS RPK) Predrag Mujkić istakao je da opština Stara Pazova, sa 1.400 privrednih društava i oko 4.000 preduzetnika, za razliku od mnogih opština u Srbiji, pokazuje stalnu tendenciju i porasta broja stanovnika i broja zaposlenih, uz konstanto povećanje povećanje investicija.

- Samo u prošloj godini investicije su bile 152 miliona evra, od toga je stranog kapitala oko 70 odsto, a domaćeg oko 28 odsto - rekao je Mujkić.

Navodeći podataka da je prosečna zarada za period januar-jun ove godine bila 87.500, a u junu već 88.500, Mujkić je ocenio kako "to znači da i domaćim i stranim komapnijma nije problem da plate dobru i kvalifikovanu radnu snagu".

Aleksandar Stamevski, prvi čovek kompanije Stamevski-Moj slatkiš, koja je ovogodišnji domaćin Regionalnog sajma privrede, podsetio je na sedam decenija dugu tradicija - od male pekare koja je dnevno pekla 100 vekni hledba, do porodične kompanije koja deomaće, regionalnom i evropskom tržištu isporuči mesečno ko 30 tona poslastičarskih proizvoda.

- Kroz sve generacije u našoj firmi imali smo podršku i pozitivnu poslovnu klimu u Staroj Pazovi, a nadamo se da će tako biti i u budućnosti - rekao je novinarima Stamevski.

Već dugo godina radimo sa zemljama Evropske unije, dobro smo prihvaćeni jer je naša proizvodnja bazirana na tradiciji i kvalitetu, ali nam je ključni sastojak uspeha - čovek, istakao je Stamevski koji predstojeći Sajam vidi i kao priliku za dodatni razvoj na regionalnom tržištu.

Na ovogodišnjem Regionalnom sajmu privrede na oko 2.500 kvadratnih metara izložbenog prostora očekuje se više od 120 učesnika iz Srema, Srbije i zemalja regiona.

(Blic)

BONUS VIDEO: NOVOSTI U PAZOVI NA SKUPŠTINI FSS

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Ovo je najpopularnija destinacija u toku septembra i oktobra Last Minute akcija! Platite 6 noćenja, a boravite 9 ili 10!