OGLASILI SE AMERIČKI ZVANIČNICI: Izrael upozorio SAD da se sprema operacija u Libanu, ali nisu izneli detalje

Jovana Švedić

19. 09. 2024. u 23:59

AMERIČKI zvaničnici kažu da je Izrael upozorio američkog ministra odbrane Lojda Ostina u pozivu u utorak da će se vojna operacija održati u Libanu.

ОГЛАСИЛИ СЕ АМЕРИЧКИ ЗВАНИЧНИЦИ: Израел упозорио САД да се спрема операција у Либану, али нису изнели детаље

Foto AP

Izrael je u utorak u pozivu upozorio američkog ministra odbrane Lojda Ostina da će se u Libanu održati vojna operacija, ali nije izneo detalje, rekli su američki zvaničnici u četvrtak, a prenosi Independent.

Istog dana poziva, u napadu za koji se navodno okrivljuje Izrael, eksplodirale su hiljade pejdžera koji su pripadali militantima Hezbolaha.

Poziv je bio jedan od četiri između Ostina i izraelskog ministra odbrane Joava Galanta ove nedelje, nakon što su napadi eskalirali između Izraela i Hezbolaha, podstičući zabrinutost da bi oni mogli da prerastu u širi regionalni rat.

Njih dvojica su ponovo razgovarali kasnije u utorak, a SAD su priznale da su obaveštene nakon napada.

U sredu je bio još jedan poziv, a razgovarali su i u nedelju, spomenuli su zvaničnici, koji su govorili pod uslovom anonimnosti kako bi preneli o privatnim razgovorima.

Zvaničnici su rekli da SAD nisu dobile unapred upozorenje o drugom talasu napada, gde su voki-toki aparati bili na meti u sredu.

Najmanje 37 ljudi je poginulo, uključujući dvoje dece, a oko 3.000 je ranjeno u dva dana eksplozija.

Zvaničnici su istakli da SAD nisu igrale nikakvu ulogu u napadima i rekli da su iznenađeni specifičnostima operacija.

Takođe su pozvali građane u Libanu da ne privlače pažnju i da vode računa o svojoj bezbednosti u upozorenjima ove nedelje.

Zvaničnici Stejt departmenta i Bele kuće kažu da postoje dugogodišnji planovi za vanredne situacije za potencijalnu evakuaciju Amerikanaca u Libanu, ali nemaju informacije koje bi sugerisale da će isti uskoro postati operativni.

- Imamo dostupne planove evakuacije za mesta širom sveta. Ali to ne bih naveo da verujem da smo sada u trenutku kada mislimo da moramo odmah da pozovemo na to ili da delujemo u skladu sa tim upravo sada. - rekao je portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi novinarima u sredu.

Drugi zvaničnici su rekli da su brodovi američke mornarice sa marincima na brodu već dobro pozicionirani u Sredozemnom moru da pomognu ako se od njih zatraži.

BONUS VIDEO:

RUSIJA LANSIRALA RAKETU: Pogledajte trenutak lansiranja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PROBLEM ZA ZVEZDU: Milojević morao da zameni jednog od ključnih igrača