"POZITIVAN REBALANS" Mali o budžetu: Imamo 133 milijarde dinara veće prihode od planiranih

Novosti online

19. 09. 2024. u 08:08

MINISTAR finansija Siniša Mali izjavio je da su danas na sednici Vlade Srbije Zakon o rebalansu budžeta i Zakon o finansijskoj pomoći porodicama sa decom i da će ta dva zakona u ponedeljak već biti pred poslanicama.

ПОЗИТИВАН РЕБАЛАНС Мали о буџету: Имамо 133 милијарде динара веће приходе од планираних

Foto: RTS printskrin

Ministar je, govoreći o rebalansu budžeta, rekao da su svi budžeti poslednjih godina razvojni.

- Danas ćemo na sednici Vlade imati dva zakona, odmah u ponedeljak bićemo i pred poslanicima. Raspravljaćemo i o rebalansu budžeta i o Zakonu o finansijskoj pomoći porodicama sa decom. Kada je rebalans u pitanju, pozitivan rebalans, dobar rebalans. Imamo 133 milijarde dinara veće prihode od planiranih. Ideja nam je da vidimo na koji način da te prihode usmerimo na ono što nam je u ovom trenutku prioritet. Ti prihodi nisu slučajni, nama ekonomija raste, 4,3 odsto u prvih šest meseci ove godine, druga smo ekonomija po stopi rasta u Evropi, u poslednjih šest godina među top pet. Imamo izuzetne rezultate i kada je stopa nezaposlenosti u pitanju, 8,2 odsto u drugom kvartalu ove godine, istorijski najniža stopa nezaposlenosti u Srbiji. Stopa zaposlenosti je 51,4 odsto, nikada veći broj ljudi u Srbiji nije radio. Pristižu nam i dalje strane direktne investicije, otvaraju se fabrike u našoj zemlji. Uprkos krizi, srpska ekonomija dobro ide, dobro guramo. Veći su prihodi, 137 milijardi dinara su izdvajanja za poljoprivredu za ovu godinu, 30 milijardi za zdravstvo, 20 milijardi za prosvetu, veća izdvajanja za Vojsku. Nijednu investiciju nismo zaustavili. Za sve što gradimo imamo dovoljno novca - kazao je ministar, gostujući u Jutarnjem dnevniku na RTS-u.

Govoreći o budžetu za 2025. godinu, ministar Mali je rekao:

- Kada radite rebalans, vidite kako stojite prvih 7-8 meseci. Uvek je rebalans uvod u budžet, tako da ćemo do kraja novembra ići u Skupštinu i sa budžetom za narednu godinu.

Mali je istakao i da je Zakon o finansijskoj podršci porodicama veoma važan.

- Idemo sa povećanjem naknade za prvorođeno dete na 500.000 dinara, za drugorođeno na 600.000, za trećerođeno 2.280.000, za četvrto dete 3.180.000 dinara. Plaćanje tih naknada važi od 1. januara. Uprkos velikoj krizi, imamo stabilan budžet, jasne ciljeve. U trezoru imamo 718 milijardi dinara - rekao je ministar.

- Građane od 1. januara očekuje povećanje minimalne zarade 13,7 odsto, po prvi put smo izjednačili minimalni zaradu sa minimalnom potrošačkom korpom, idemo na 457 evra, dvocifreno povećanje. Povećanje penzija ide od 1. decambra, idemo sa povećanjem 10,9 odsto. Sa ovim povećanjem idemo na prosečnu penziju 435 evra. Od 1. januara idemo na povećanje plata u javnom sektoru od 8 odsto, pri čemu 12 odsto za prosvetare i za vaspitačice u predškolskim ustanovama. Želim da građani razumeju, naša ekonomija je stabilna, raste - istakao je ministar Mali.

Ministar je govorio i o misiji MMF, koja dolazi u oktobru u Srbiju.

-  Mi završavamo tekući aranžman sa MMF-om, tema će biti razgovori o novom aranžmanu. Sve ciljeve koje smo definisali u aranžmanu sa MMF-om smo ispunili. Vrlo je jasan njihov stav da smo na dobrom putu. Videli ste, pre desetak dana, i poslednja, treća najveća kreditna rejting agencija nam je unapredila kreditni rejting, tako da smo kod sve tri agencije samo jedan korak ispod investicionog rejtinga. To nam je sledeći cilj, da nam privreda bude konkurentnija, atraktivnija. Na dobrom smo putu, sve su to delovi jednog mozaika koji se zove odgovorna ekonomska politika - zaključio je Mali.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

GODIŠNJICA SMRTI MARINE TUCAKOVIĆ: Preminula je pre 3 godina i iza sebe ostavila neizbrisiv trag i ogromnu tugu