SRPSKI IZVOZ NIJE ZAKOČEN: Kako na Srbiju utiče usporavanje privrede Nemačke, našeg glavnog trgovinskog partnera

E. Božić Talijan

12. 08. 2024. u 15:52

POSRTANjE nemačke privrede, koja je glavno izvozno tržište Srbije, nije se prelilo na našu ekonomiju. Stručnjaci smatraju da sada nema pretnje po privredni rast Srbije jer, s jedne strane, ta zemlja nije ušla u duboku recesiju, a s druge, glavni pokretači povećanja našeg BDP su, pre svega, infrastrukturni radovi i domaća tražnja, a tek onda izvoz.

СРПСКИ ИЗВОЗ НИЈЕ ЗАКОЧЕН: Како на Србију утиче успоравање привреде Немачке, нашег главног трговинског партнера

Foto Tanjug

Investicije iz Nemačke su u poslednje dve godine dva puta manje, ali analitičari ističu da to neće imati bitniji uticaj, jer Srbija i dalje ima rekordan priliv stranih direktnih investicija, a osim toga kineska ulaganja su sada značajnija. Tek ukoliko bi se kriza u Nemačkoj produbila, to bi se odrazilo i na ostale članice EU, koje su nam, takođe, važni partneri, i dovelo bi do pada srpskog izvoza na ta tržišta.

Privreda Nemačke je u drugom tromesečju ove godine zabeležila pad od 0,1 odsto i na međugodišnjem nivou i u odnosu na prvi kvartal. Prošle godine je BDP pao za 0,3 procenata. Ipak, kako za "Novosti" objašnjava pomoćnik direktora Sektora za strateške analize PKS Bojan Stanić, Nemačka nije ušla u duboku recesiju, već se to pre može nazvati stagnacijom.

- Njena privreda jeste u najznačajnijoj krizi u proteklih 30 godina, ali to je veliki brod koji se kreće sporo i ništa se neće desiti preko noći - kaže Stanić. - Što se tiče Srbije, izvoz u Nemačku ne pada, nema otpuštanja zaposlenih u firmama sa većinskim nemačkim vlasništvom i to je najbolji pokazatelj da nema prelivanja krize. U tim kompanijama u Srbiji, kako dodaje, radi više od 70.000 zaposlenih, a ako se uzmu u obzir i preduzeća u našoj zemlji koja su njihovi dobavljači, to je onda od 200.000 do 250.000 radnika.

Podaci Republičkog zavoda za statistiku pokazuju da je vrednost izvoza iz Srbije u Nemačku u prvih šest meseci ove godine iznosila 2,18 milijarde evra, što je nešto viša u odnosu na isti period lane kada je bila 2,15 milijarde evra. Takođe, tokom prvih pet meseci 2024. plasirano je 3,7 odsto više robe u poređenju sa istim periodom prošle godine, što pokazuje da tražnja za isporukama iz Srbije ne pada.

Prema Stanićevim rečima, ukoliko bi se produbila kriza u Nemačkoj onda bi došlo do problema, pogotovo zato što su naši glavni izvozni proizvodi auto-delovi, a ta zemlja je centar automobilske industrije. Od potražnje u Nemačkoj zavisi plasiranje proizvoda koji se prave u Srbiji na to tržište.

- Pad tražnje u toj zemlji smanjio bi mogućnost našeg izvoza i najviše bi se odrazio na deo metalske industrije, proizvođače auto-delova i raznih komponenti - navodi naš sagovornik. - Osim toga, Nemačka je i motor privrede Evropske unije, tako da bi se kriza prelila i na ostale članice EU koje su nam, takođe, značajni partneri. Onda bi se i kod njih smanjila tražnja za našim proizvodima, a dve trećine naše robe plasiramo na tržište EU.

On ocenjuje da se sadašnje posustajanje nemačke privrede neće preliti na Srbiju i ugroziti naš rast do kraja godine.

- Na povećanje BDP u Srbiji, pre svega, utiču infrastrukturni projekti u koje država investira i porast domaće tražnje, odnosno lična potrošnja građana, a onda i izvoz - kaže naš sagovornik.

Kada je reč o investicijama iz Nemačke, one su sa nivoa koje su dostigle 2021. od 409 miliona evra, u narednoj godini pale na 282 miliona, a lane su iznosile 179 miliona evra. Ali, Stanić ocenjuje da ovo smanjenje neće imati bitniji uticaj, a osim toga, kako ukazuje, sada su značajnije kineske investicije.

- Mi i dalje imamo rekordan priliv stranih direktnih investicija (SDI) - ističe sagovornik "Novosti". - U prvih pet meseci vrednost SDI bila je dve milijarde evra, što je 10 odsto više u odnosu na isti period prošle godine.

PESIMIZAM PRIVREDNIKA

INSTITUT za ekonomska istraživanja IFO iz Minhena je nedavno objavio da je poslovno raspoloženje u Nemačkoj u julu bilo u padu treći mesec zaredom, kao i da pesimizam trenutno vlada u svim sektorima. Kompanije su bile manje zadovoljne trenutnom poslovnom situacijom, a pesimizam povodom razvoja biznisa u narednih šest meseci je sve više izražen. Raspoloženje je palo u trgovini, proizvodnji, sektoru usluga i građevinarstvu, odnosno svim posmatranim sektorima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MARINAC UKRAO BORBENI AVION: Bio jedan od najboljih vojnika SAD - 45 minuta na nebu pravio šou (VIDEO)

MARINAC UKRAO BORBENI AVION: Bio jedan od najboljih vojnika SAD - 45 minuta na nebu pravio šou (VIDEO)

KRAĐA porodičnog automobila iz garaže ili dvorišta je nešto što su mnogi roditelji i njihovi sinovi i kćeri imali prilike da iskuse i često je samo faza u odrastanju tinejdžera; za razliku od nje, krađa vojnog aviona predstavlja potpuno drugačiju vrstu avanture. Ipak, i takvi slučajevi zabeleženi su tokom istorije avijacije - i to ne samo jedan ili dva.

16. 09. 2024. u 12:07

Komentari (0)

SKANDALOZNO! VLADIKA GRIGORIJE SE PERFIDNO PRIBLIŽAVA KATOLICIZMU: Nakon služenja mise poziva da žene budu sveštenici