IZVOZ VREDAN 817 MILIONA EVRA: Dobri rezultati dva centralna okruga

E.B.T.

10. 07. 2024. u 15:16

SPOLjNOTRGOVINSKA razmena privrede Šumadijskog i Pomoravskog upravnog okruga u prvih pet meseci ove godine iznosila je oko 1,52 milijarde evra, a vrednost plasmana na inostrana tržišta je bila oko 817 miliona evra.

ИЗВОЗ ВРЕДАН 817 МИЛИОНА ЕВРА: Добри резултати два централна округа

Novosti

Ovo je saopštila Regionalna privredna komora ova dva okruga navodeći da je tom periodu ostvaren rast izvoza od 2,9 odsto, uz ostvaren spoljnotrgovinski suficit od oko 111 miliona evra, dok je privreda Grada Kragujevca povećala izvoz za 15,2 odsto.

Direktor Regionalne privredne komore Šumadijskog i Pomoravskog upravnog okruga Predrag Lučić je istakao da se može očekivati dalji značajan rast izvoza i spoljnotrgovinskog suficita sa početkom serijske proizvodnje novog modela automobila u fabrici "Stelantis" u Kragujevcu.

U prvih pet meseci ove godine najviše se iz ovog okruga izvozilo u Nemačku, Češku, Slovačku, Mađarsku, Italiju, Poljsku a najviše se uvozilo iz Nemačke, Kine, Italije, Koreje, Turske, Austrije, Rumunije, Poljske.

Glavni izvozni proizvodi bili su električne mašine i oprema, šinska vozila i signalna oprema, nameštaj, plastične mase i proizvodi od plastike, drumska vozila, kotlovi, mašine i uređaji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠIPTARSKA BRUKA! Novi skandal na meču TZV. Kosova - Dočekali Rumune zastavama UČK i Albanije (VIDEO)