VUJOVIĆ: Pet novih elektronskih usluga na raspolaganju privredi, kao podsticaj daljim ulaganjima u obnovljive izvore energije

Novosti online

09. 07. 2024. u 19:35

Pet novih digitalnih usluga koje će omogućiti efikasnije procedure za dobijanje saglasnosti iz nadležnosti Ministarstva zaštite životne sredine, a time i ishodovanje dozvola kako bi se ubrzale investicije u obnovljive izvore energije, predstavljeno je danas u prisustvu potpredsednice Vlade i resorne ministarke Irene Vujović.

ВУЈОВИЋ: Пет нових електронских услуга на располагању привреди, као подстицај даљим улагањима у обновљиве изворе енергије

Foto: Jovana Rošul

Danas su predstavljene ukupno 32 nove elektronske usluge, a pored potpredsednice Vujović, prisustvovale su i ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović, predsednica Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Odil Reno-Baso i direktorka Republičkog sekretarijata za javne politike (RSJP) Bojana Tošić.

„Usluge iz resora koji vodim odnose se na digitalizaciju administrativnih postupaka prilikom procene uticaja na životnu sredinu. Već sada sve te poslove investitori mogu da obave putem portala eUprava, kako bi brže i efikasnije došli do saglasnosti, a zatim i dozvola važnih za nova ulaganja u obnovljive izvore energije. Time unapređujemo poslovno okruženje i gradimo čvršće mostove saradnje između privrede i javne uprave. Digitalizacijom procedura smanjujemo upotrebu papira i štitimo životnu sredinu i ujedno stimulišemo ulaganja u obnovljive izvore energije, što je u skladu sa ciljem Vlade Srbije - da se poveća upotreba zelene energije. Ove investicije su važna karika u zelenoj transformaciji i održivom razvoju Srbije, o čemu ćemo brinuti i ubuduće", rekla je Vujović.

Vujović je ovom prilikom zahvalila predsednici Evropske banke za obnovu i razvoj Odil Reno-Baso na podršci EBRD-a u zelenoj transformaciji Srbije i kroz podršku projektima izgradnje regionalnih i reciklažnih centara širom zemlje.

Digitalizovane usluge iz oblasti zaštite životne sredine odnose se na postupke procene uticaja projekata na životnu sredinu i to: odlučivanja o potrebi procene uticaja, određivanja obima i sadržaja studije o proceni uticaja, saglasnosti na studiju o proceni uticaja, postupak zatečenog stanja i ažuriranje studije.


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠIPTARSKA BRUKA! Novi skandal na meču TZV. Kosova - Dočekali Rumune zastavama UČK i Albanije (VIDEO)