SKANDAL TRESE ITALIJU: Znate li koliko "Dior" plaća torbicu koju prodaju za 2.600 evra? Pokrenuta velika istraga

Novosti online

04. 07. 2024. u 20:19

NEDAVNA istraga Diorovih dobavljača otkrila je da luksuzni modni brend, koji je u vlasništvu LVMH, plaća iznenađujuće nisku cenu za proizvodnju torbica koje kasnije prodaju za 2.780 dolara.

СКАНДАЛ ТРЕСЕ ИТАЛИЈУ: Знате ли колико Диор плаћа торбицу коју продају за 2.600 евра? Покренута велика истрага

Foto: Profimedia

Pored torbica, modni brend je poznat i po drugim proizvodima kao što su nakit i odeća, koji često dolaze sa visokim cenama. LVMH je bio pod istragom

Jedna od njih bila je fabrika koja proizvodi Dior torbe, a prema dokumentima koje su otkrile vlasti, luksuzni modni brend plaća dobavljaču samo 57 dolara za izradu torbi. Kasnije ih prodaju kupcima po ceni od skoro tri hiljade dolara.

U fabrikama brenda Giorgio Armani bila je slična situacija, jer je kompanija platila 99 dolara za proizvodnju torbi koje su kasnije koštale 1900 dolara u njihovim prodavnicama. Prema novom izveštaju Volstrit džornala, proizvodne cene ne uključuju troškove materijala, dok kompanije "posebno pokrivaju troškove dizajna, distribucije i marketinga proizvoda".

Vlasti su pokrenule istragu nakon navoda da su obe kompanije eksploatisale strane radnike za proizvodnju luksuzne robe po niskim cenama. LVHM je takođe završio u sudskom postupku prošlog meseca, piše Rojters, zbog poslovanja sa kompanijama u kineskom vlasništvu, čiji su radnici spavali u fabrikama kako bi mogli da imaju "radnu snagu na raspolaganju 24 sata dnevno".

Sigurnosni uređaji su takođe uklonjeni sa mašina kako bi radnici mogli da upravljaju njima bržim tempom, što je omogućilo Dioru da smanji troškove i naplati nižu cenu, prenosi Rojters.

Italijanske vlasti tvrde da Dior nekoliko godina nije preduzimao mere za proveru uslova rada u fabrikama kompanija sa kojima je sarađivao i periodične revizije svojih dobavljača.

(Jutarnji list)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKOLA JOKIĆ DOBIO VELIKO POJAČANJE: Denver Nagets doveo hrvatskog reprezentativca